U bent hier

Europese steun voor Griekenland schept kansen voor vergroening en digitalisering

Door de verwachtte instroom van middelen uit het Europees Herstelfonds zal Griekenland op middellange termijn groeipercentages van meer dan 3% van het bbp kunnen behalen. De fondsen kunnen de investeringskloof dekken die de afgelopen jaren in de Griekse economie is opgetreden als gevolg van de crisis en in combinatie met bankfinanciering het land naar duurzame ontwikkeling leiden, volgens de CEO van Piraeus Bank, Christos Megalou. De middelen van het Fonds zullen, zoals de heer Megalou opmerkte, de productieve wederopbouw en de verandering van het model van de Griekse economie mogelijk maken, wat zal afhangen van de keuze van de investeringsprojecten die door het programma zullen worden gefinancierd, de optimale absorptiecapaciteit van de middelen, het benutten van kansen door de banksector en het mobiliseren van de particuliere sector. 

Volgens de Griekse vice-minister van Financiën, Theodoros Skylakakis, is Griekenland van plan om meer dan de helft van deze financiële middelen (32 miljard euro) aan groene en digitale transformatieprojecten te besteden: energiedistributienetwerken, "slimme meters", elektrificatie, afval- en waterbeheer, de verdere digitalisering van de Griekse staat met als prioritaire sectoren gezondheidszorg, justitie en belastingen. 

De begroting van de EU, in combinatie met de 750 miljard euro van het Next Generation EU-initiatief, zal in totaal 1,8 biljoen euro opleveren om in de Unie de economische schade als gevolg van de pandemie te helpen herstellen. Griekenland krijgt de komende zes jaar 19,4 miljard euro aan subsidies en 12,7 miljard euro aan goedkope leningen, wat ongeveer 16% van haar bbp vertegenwoordigt.  

Ongeveer 8,1 miljard euro van de EU-subsidies zal worden uitgegeven om werkgelegenheid te ondersteunen, vaardigheden te ontwikkelen en particuliere investeringen te financieren. 58% van de subsidies, of 8,3 miljard euro, zal worden geïnvesteerd in projecten voor hernieuwbare energie, waaronder het verbinden van eilanden met het elektriciteitsnet op het vasteland, 5G-netwerken en infrastructuur voor elektrische auto's.  

Meer in het bijzonder: een duurzame openbare mobiliteit was al voor de pandemie een prioriteit voor de Griekse regering. Moderne Griekse steden ondergaan tal van sociaaleconomische veranderingen. De Grieken zochten de afgelopen jaren naar de beste manier om het stadsvervoer te organiseren en zijn tegelijkertijd meer en meer geïnteresseerd in het duurzamer en milieuvriendelijker maken van steden. De visie van een “duurzame” en “economische” stad lijkt vandaag het belangrijkste doel voor beleidsmakers te zijn. Een duurzame openbare mobiliteit is één van de topprioriteiten van de huidige regering. Gericht op de elektrificatie van het openbaar vervoer en de duurzaamheid die dit naar verwachting zal brengen, iets dat ook aanzienlijk bijdraagt aan het verminderen van congestie in stedelijke centra, de uitstoot van vervuilende stoffen vermindert en de volksgezondheid verbetert. In dit kader startte onlangs een proefproject met elektrische bussen in Athene. In 2021 wordt er een tender gelanceerd voor de vernieuwing van de stadsbussenvloot waarbij meer dan 1000 bussen (voor het grootste deel elektrische bussen) aangekocht zullen worden voor Athene en Thessaloniki. 

Er zijn wel nog een aantal uitdagingen, waarmee de regering geconfronteerd wordt, in verband met de transportsector. Om grootschalig elektrisch rijden ingang te doen vinden moet o.m. werk gemaakt worden van opleidingen en infrastructuur.   

Het is een unieke en historische kans voor Griekenland. Het herstel- en duurzaamheidsplan omvat een reeks hervormingen en investeringen die de potentiële groei en bijgevolg het scheppen van banen en economische en sociale veerkracht zullen vergroten.  

Bronnen: TheEconomist, Euractiv, ToVima

15 december 2020