U bent hier

Europese Raad geeft het VK twee nieuwe brexit-deadlines

Na de samenkomst van de Europese Raad kwam er op donderdag 21 maart witte rook over een mogelijk uitstel van de brexit. Eerder diende Brits premier Theresa May een officieel verzoek in om het beruchte artikel 50 te verlengen tot 30 juni 2019. Na een lange vergadering beslisten de 27 Europese leiders om de uittrede van het VK uit te stellen van 29 maart naar 12 april of 22 mei 2019.

Duidelijke voorwaarden

Aan beide deadlines zijn duidelijke voorwaarden verbonden. Zo zal de brexit plaatsgrijpen:

  • op 22 mei indien May het bestaande brexit-akkoord tussen het VK en de EU alsnog goedgekeurd krijgt door het Britse parlement;
  • op 12 april indien het Britse Lagerhuis géén groen licht meer geeft voor de onderhandelde echtscheidingsdeal.

In dat laatste geval – en die kans is groot – verwachten de EU-leiders van de Britten dat ze vóór 12 april een duidelijke indicatie geven van welke weg het land uit wil met de brexit. Of de EU dan nog verder uitstel zal verlenen, is niet zeker. De keuze voor 12 april is geen toeval: ten laatste op die dag moeten de Britten laten weten of ze zullen deelnemen aan de komende Europese parlementsverkiezingen.

Wat met 29 maart en een harde brexit?

Stel, May krijgt de huidige brexit-deal toch nog vóór 29 maart goedgekeurd door het Britse Lagerhuis. In dat – weinig waarschijnlijke – geval is een harde brexit van de baan en gaat de overgangsperiode in. Die loopt dan van 23 mei 2019 tot 31 december 2020 of later.

Maar naar alle waarschijnlijkheid keuren de Britse parlementsleden het akkoord niet meer goed vóór 29 maart. Het gevolg: een no-dealscenario behoort nog steeds tot de mogelijkheden. Die harde brexit valt in dat geval ten vroegste op 12 april.

Hou een vinger aan de pols

Zit u met vragen over de laatste brexit-ontwikkelingen? Of wenst u praktisch advies over hoe u zich het best voorbereidt op een harde brexit. Neem contact op met het brexit-team van Flanders Investment & Trade via brexit@fitagency.be. Of check onze tips en recentste updates via www.flanderstrade.be en www.brexitready.be.

22 maart 2019