U bent hier

The EU Regional Competitiveness Index 2016

Voor Vlaanderen worden de provincies gebruikt en Eurostat neemt het Brussel Hoofdstedelijk Gewest, Vlaams-Brabant en Waals-Brabant samen tot één grotere regio.

Beschikbare gegevens:

1/ Nieuw is dat er een detailprofiel per regio is met daarop de evolutie, de aparte scores (binnen de benchmarkgroep), en de EU-regio’s die het meest corresponderen.

2/ Men kan ook de ruwe gegevens vergelijken met elkaar. Bijvoobreeld de gegevens per provincie van de wetenschappelijke publicaties, aantal kenniswerkers, patentaanvragen, aandeel levenslang leren, toegang tot breedband, aandeel van medium- en hoogtechnologische goederen in de uitvoer, enz.

3/ Ook de interactieve webtoepassing is nieuw (vroeger alleen vaste ingekleurde kaarten), waarop men een regio kan benchmarken met alle EU regio’s of zijn vergelijkbare regio’s op basis van het bbp per hoofd. Er zijn scorekaarten per regio te verkrijgen met daarop de 3 dimensies: basisdimensie, efficiëntiedimensie en innovatiedimensie.

4/ Ook zijn er radardiagrammen. Hiermee ziet men onmiddellijk de (relatieve) score voor innovatie, instellingen, hoger onderwijs en LLL, de technological readyness, bedrijfsomgeving, transport, digitale infrastructuur, gezondheid, menselijk kapitaal, arbeidsmarktefficiëntie….  

8 maart 2017

Bijkomende informatie