U bent hier

Enorme innovaties in de Hongaarse openbare gezondheidszorg

De meeste van de 24 COVID-gerelateerde verbeteringen die tijdens de epidemie zijn aangebracht, zijn doorgevoerd in het centrale systeem, de Elektronische Gezondheidszorg Service Ruimte (EESZT), en bij de eindpunten (d.w.z. ziekenhuizen, laboratoria, huisartsen, enz.).

Om het aantal afspraken tussen arts en patiënt te verminderen, is in het voor huisartsen ontwikkelde gratis openbare IT-systeem een telegeneeskundemodule opgenomen waarmee de patiënt de arts na identificatie via video kan raadplegen en de arts tijdens de teleafspraak ook het e-recept of het e-boek naar de specialistenpraktijk/het ziekenhuis kan sturen.

Door de structurering en overdracht van de gegevens zal niet alleen de gezondheidssector in real time toegang hebben tot de gegevens, maar ook andere overheidssectoren (bv. de Nationale Belasting‐ en Douanedienst, de Schatkist). De vruchten van deze interconnectie zijn drie ontwikkelingen waarvan moeders, vernieuwers en langdurig zieken zullen profiteren.

Lopende digitale ontwikkelingen

De focus van de mobiele ontwikkelingen is de myEESZT mobiele app, die tot nu toe door meer dan 1,5 miljoen mensen is gedownload om het digitale EU-covidcertificaat (EU DCC) en de Hongaarse immuniteitskaarten voor vaccinaties, herstel en tests te controleren. De app wordt momenteel uitgebreid met extra functies: inwisselbare e-recepten, lijst van geldige e-verwijzingen, downloaden en doorsturen van documenten.

Met de inwerkingtreding van het CEF-programma (Connecting Europe Facility) zijn 14 landen uit de Europese Unie toegetreden, zodat u geen medicijnen meer hoeft te tanken vooraleer naar het buitenland te reizen. De samenwerkende lidstaten zullen grensoverschrijdende diensten aanbieden voor recepten en profielvragen, zodat recepten in alle apotheken in de toegetreden landen kunnen worden ingevuld en levensreddende gezondheidsgegevens (bloedgroep, allergieën, gevoeligheden voor geneesmiddelen, ernstige ziekten) in geval van nood zichtbaar zullen zijn. Het systeem zal naar verwachting later dit jaar operationeel worden.

De grootste lopende projecten zijn de ontwikkeling van een complex zorgondersteunend systeem en een poliklinisch managementsysteem. Het idee is dat een patiënt die in het ziekenhuis wordt opgenomen, een polsbandje krijgt met alle gegevens die nodig zijn om de patiënt te identificeren in een formaat dat door een digitaal apparaat kan worden gelezen. Het beheerssysteem voor ambulante patiënten is de publieke tegenhanger van het onlinereserveringssysteem voor het maken van afspraken en het doorverwijzen van patiënten dat reeds in verscheidene vestigingen in de particuliere sector beschikbaar is. Alleen al in dit geval moeten de duizenden specialistenpraktijken van meer dan 100 ziekenhuizen en meer dan 300 klinieken in één systeem worden geïntegreerd, zodat gratis afspraken kunnen worden geboekt door huisartsen of specialisten, of door het grote publiek, zelfs vanaf hun smartphone. Zorginstellingen zullen hun eigen gezondheidsdiensten kunnen aanbieden en ter beschikking stellen. De volgende stap zal zijn het publiek in staat te stellen afspraken te maken via hun gsm met behulp van een verwijzing die door hun huisarts wordt verstrekt.

Voor beide projecten moeten de eindpunten worden ontwikkeld, waaronder de invoering van en opleiding in het gebruik van nieuwe processen en digitale systemen.

Meer info:

Egészséginformatikai Szolgáltató és Fejlesztési Központ Nonprofit Kft. (ESZFK)
1097 Budapest, Könyves Kálmán körút 11. B. ép. 1. em.
Tel: +36 1 920 10 50
E-mail: iroda@eszfk.hu
Web: www.eszfk.hu

24 mei 2022