U bent hier

Empack 2023 - Zürich

De beurs Empack 2023 vond plaats in Zürich op 25 en 26 januari 2023. Empack is een jaarlijkse vakbeurs die bestaat uit twee beurzen/luiken die plaatsvinden in twee doorlopende hallen: de eigenlijke beurs Empack (verpakking, hal 3) en de beurs Logistics & Automation (hal 4). Empack is een vrij kleine vakbeurs die het, in de afgelopen coronaperiode, hard te verduren had (de beurs ging 3 jaar op rij, niet door). Op de 2019-editie waren er nog ca. 200 exposanten, dit jaar waren er 180 exposanten voor de twee beurzen samen. Het grootste deel kwam uit Zwitserland (80%), een deel uit Duitsland (14%) en een minderheid uit Oostenrijk en Turkije (elk 3%). De beurs is mee met haar tijd en goed opgebouwd. Elke exposant heeft een kleine digitale box aan de stand waar de bezoeker zijn badge kan scannen als hij meer info over de exposant wil verkrijgen (die info wordt dan later per mail toegestuurd).

Het luik Empack 2023 gaat over de sector van verpakkingen. Daarbij komen verschillende aspecten in het vizier: gebruikte materialen (van papier/karton over kunststoffen tot folie), etikettering (met oog voor verschillende technieken, van inktjet tot laserprint), opslag en transport binnen een gebouw of hal. De beurs Empack focust vooral op de toekomst van de hele verpakkingssector, die de voorbije jaren grondig transformeerde. Daarbij werd veel aandacht geschonken aan digitalisering en nieuwe technologieën (zoals robotica). Een kleine zone van start-ups, o.a. ETH Zürich de befaamde technische universiteit, past daar perfect in. Empack 2023 schonk ook veel aandacht aan de impact op het klimaat en de natuur, met extra aandacht voor het minimaliseren van CO2-emissies en de ecologische voetafdruk (via bv. recyclage van materialen).

Het luik Logistics & Automation focust op de sector van distributie/transport, een logische volgende stap die komt na het verpakkingsverhaal. Hoofdthema van dit luik was ‘The future of intralogistics technology’, waarbij vooral naar de nieuwe technologieën (o.a. blockchain en digitalisering) van de toekomst wordt gekeken. Bij die toekomst was er uiteraard opnieuw veel aandacht voor duurzaamheid en het minimaliseren van de voetafdruk en CO2-emissies. Bij dit luik van de beurs in hal 4 was er ook ruimte voor seminaries en workshops.

De beurs Empack 2023 is weliswaar een kleine vakbeurs, maar absoluut de moeite waard om te bezoeken, zeker als men een zicht wil krijgen op de belangrijkste spelers in de sectoren van verpakking en distributie/logistiek in Zwitserland. De beurs was vooral drukbezocht op donderdag 26 januari, de laatste beursdag.
In 2019 bezochten ca. 4.500 vakbezoekers de beurs, het valt af te wachten of de editie van 2023 even drukbezocht was in dit post-corona tijdperk. De beurs wordt georganiseerd door Easyfairs (zetel in Brussel).

De volgende editie is gepland voor 24-25 januari 2024 en zal plaatsvinden in Bern, namelijk in het beurscomplex 'Bernexpo'.

26 januari 2023