U bent hier

Einde van het steunprogramma voor Griekenland. Maar wat is er eigenlijk veranderd?

Einde van het steunprogramma voor Griekenland. Maar wat is er eigenlijk veranderd?

Op maandag 20 augustus 2018 werd officieel het laatste steunprogramma van de Eurozone en het IMF aan Griekenland beëindigd. Het land staat opnieuw volledig zelf in voor zijn financiering, na jaren van diepe crisis en drie hulpprogramma’s.

Begin augustus kreeg Athene nog de laatste schijf van 15 miljard euro toegekend. Op acht jaar tijd ontving Griekenland 273,3 miljard euro, waarvan 241,6 miljard van de landen van de Eurozone. In ruil hiervoor diende Athene draconische besparingen en ingrijpende hervormingen door te voeren.

Al zal Griekenland nu opnieuw volledig zelf instaan voor zijn financiering, de eurolanden blijven wel een oogje in het zeil houden. Vorige maand werd het mechanisme geactiveerd dat moet garanderen dat Griekenland, na het einde van het steunprogramma, alle voorwaarden zal opvolgen.

Met een versterkt toezicht van de Europese Commissie in samenwerking met de Europese Centrale Bank, zal er elk kwartaal een evaluatiemissie plaatsvinden en een onderzoek naar risico’s op budgettaire ontsporing. Dit is "geen vierde programma", het komt er op vraag van de Eurogroep, die de zekerheid wil dat de Grieken op eigen benen kunnen staan en geen nieuwe financiële steun meer nodig zullen hebben. De financiële markten moeten dan weer de geruststellende boodschap krijgen dat de Griekse exit uit het steunprogramma geloofwaardig is en de staatsschuld stabiel. Om de nog steeds kolossale staatsschuld van ongeveer 180% houdbaar te houden, werden eerder al de deadlines voor de afbetaling van leningen uit het tweede steunprogramma met tien jaar opgeschoven.

Maar wat is er voor de Griekse economie eigenlijk veranderd de voorbije 8 jaar?

Alhoewel Griekenland nu weer volledig zelf instaat voor zijn financiering, het budget een gezond overschot vertoont en dit jaar een groei van 2,4% verwacht wordt, is de Griekse economie sinds 2010 met 1/4 gekrompen, het inkomen van de bevolking met 1/3, hebben meer dan 300.000 burgers het land verlaten en bedraagt de werkloosheid nog steeds 20%.

Er hebben veel hervormingen plaatsgevonden maar er is nog flink wat werk aan de winkel. Alleen al de laatste drie jaar was er sprake van 450 maatregelen. Athene is verplicht om nog bijkomende maatregelen uit te voeren om het pensioensysteem verder te verbeteren, de bureaucratie te verminderen en de belastingontduiking te bestrijden. Andere maatregelen, zoals de liberalisering van de arbeidsmarkt en de regels voor nieuwe licentieverlening, zijn bedoeld om groei en investeringen te bevorderen in een domein dat lange tijd geregeerd werd door verouderde regelgeving en restrictieve vakbondspraktijken.

Wat het openbaar bestuur betreft, heeft de regering de weerstand tegen een depolitiseringplan nog niet kunnen overwinnen en de transparantie van benoemingen op topniveau nog niet kunnen verbeteren. Het realiseren van een mentaliteitswijziging terzake zal zeker de nodige tijd in beslag nemen en begint met structurele veranderingen in het onderwijssysteem.

In de privésector is er optimisme bij de bedrijven die de crisis hebben overleefd en nu terug winst maken. Van de bedrijven die het goed deden voor de crisis, hebben er ongeveer 20% succesvol geïnnoveerd en 40% lossen hun schulden af zonder voorlopig winst te maken. Het aantal van zogenaamde ‘’zombiebedrijven’’ die geen belastingen betalen of hun verplichtingen op leningen nakomen enz bedraagt nog steeds 40%.

Griekenland heeft zeer moeilijke jaren achter de rug. Er is al veel veranderd zoals de export verhogen en het land aantrekkelijker maken voor buitenlandse investeerders. Maar er moet nog veel gedaan worden om ernstige crises in de toekomst te kunnen vermijden. Of het steunprogramma een succesverhaal voor Griekenland geweest is, valt nog af te wachten…

Bronnen:

http://www.standaard.be/cnt/dmf20180819_03671893

http://www.kathimerini.gr/

5 september 2018