U bent hier

Egypte ontwikkelt sector van hernieuwbare energie

Vlaamse bedrijven spelen in deze energie(r)evolutie al een belangrijke rol. De start van nieuwe studies om de mogelijkheden  voor het opzetten van een groen waterstofproject in Egypte in kaart te brengen, kunnen interessant zijn voor Vlaamse bedrijven met de nodige knowhow in deze sector. 

Groene waterstof houdt in dat hernieuwbare energie gebruikt wordt om waterstof te produceren zonder broeikasgasuitstoot te veroorzaken. Dit proces kan worden uitgebreid om ammoniak te produceren voor langeafstandsvervoer. Belangstelling voor deze brandstof neemt over de hele wereld toe als onderdeel in het streven naar een koolstofvrije energie-economie.
Egypte zet vaart achter de ontwikkeling van de sector voor hernieuwbare energie: in 2020 werd financiering voor dergelijke projecten aangetrokken door uitgifte van een groene obligatie. Later dit jaar wordt dit opnieuw gepland.

De Egyptische regering is van mening dat groene waterstof een belangrijke aanvulling kan zijn op de energiemix van het land. Dit zou op termijn kunnen inhouden dat het enerzijds voor energieopwekking wordt gemengd met aardgas (dat het uiteindelijk helemaal zou kunnen vervangen), maar ook dat op waterstof gebaseerd transport ontwikkeld zou kunnen worden. De beproefde en goed opgezette Egyptische export-infrastructuur voor energie en kunstmest zal uiteindelijk ook makkelijk kunnen worden gebruikt om waterstof naar het buitenland te verschepen..

Het kantoor van Flanders Investment & Trade in Caïro volgt dit interessante dossier aandachtig verder op!

18 maart 2021