U bent hier

Economische groei in VS vertraagde in 2019 tot 2,3%

Het bruto binnenlands product (BBP) van de Verenigde Staten kende in 2019 een groei van 2,3%, zo maakte het Department of Commerce – zeg maar het Ministerie van Handel - bekend op 30 januari 2020. Dat is een vertraging ten opzichte van het jaar voordien, toen de economie 2,9% groeide. En het is een heel eind onder de 3% groeidoelstelling van het Witte Huis.

Heel onverwacht is dat niet, want de cijfers van de eerste drie kwartalen waren al gekend, het was alleen nog wachten op die van de laatste drie maanden van het jaar. Welnu: in het vierde kwartaal groeide de economie aan een tempo van 2,1% op jaarbasis, even veel als in het kwartaal daarvoor. Onderliggend leggen de cijfers van dat laatste kwartaal een aantal zwakheden bloot. Aan de langste terugval in de Amerikaanse bedrijfsinvesteringen sinds 2009 komt blijkbaar nog geen einde, wat verder zou kunnen wegen op de economie dit jaar, want de particuliere comsumptie, doorgaans de sterkhouder, vertraagt nu ook.

De niet-residentiële investeringen daalden op jaarbasis met 1,5%, de derde daling op rij. En de groei van de consumentenbestedingen vertraagde tot 1,8%, waarmee die onder de analistenverwachtingen bleven (na een paar van de sterkste opeenvolgende kwartalen sinds 2015).

Wat voor 2020?

Economen voorspellen voor 2020 een bescheiden groeivertraging – maar geen diepere inzinking of recessie. Al blijft het moeilijk om in te schatten welke de uiteindelijke impact kan zijn van de nog steeds voortdurende onzekerheid in de handelsbetrekkingen met China (en anderen), de productiestop van Boeing Co. op de 737 Max, en de uitbraak van het coronavirus.

Elke zwakte kan de herverkiezingsvooruitzichten van President Donald Trump temperen, want de economie wordt ook geconfronteerd met een afnemend stimulus-effect van diens belastingverlaging en het afkoelen van loonstijgingen, waardoor Trump’s groeidoelstelling van 3% wel heel veraf lijkt op dit punt in een record-lange expansie.

Het Congressional Budget Office (CBO) voorspelt voor dit jaar, 2020, een BBP-groei van 2,2%.

"We verwachten dat de consumentenbestedingen, gestimuleerd door stijgende lonen en het stijgende vermogen van de huishoudens, sterk zullen blijven," vertelde CBO-directeur Phillip Swagel op 29 januari aan een commissie van het Huis van Afgevaardigden. "We verwachten ook dat de bedrijfsinvesteringen zullen aantrekken, omdat verschillende factoren die vorig jaar op de bedrijven wogen, afnemen.”

Nadien wordt het minder

De prognoses van Swagel voor de rest van het decennium zijn minder rooskleurig, met een jaarlijkse groei van het BBP die gemiddeld slechts 1,7% bedraagt.

"Die groei is lager dan het historische gemiddelde vanwege de demografische ontwikkelingen op lange termijn", aldus Swagel. "De VS is een vergrijzende samenleving. Dat betekent dat de groei van onze beroepsbevolking in de toekomst trager zal zijn dan in het verleden."

30 januari 2020