U bent hier

Economisch overzicht van de Braziliaanse elektronicasector

Belang van de elektronica-industrie in Brazilië

ABINEE, de Braziliaanse koepelorganisatie van de elektronica-industrie, publiceerde onlangs een economisch overzicht van de periode 2012-2019 voor deze sector. Dit overzicht bundelt interessant cijfermateriaal over zowel de nationale industrie en internationale handel van elektronica alsook de macro-economische en sociale indicatoren. Op deze manier toont de studie aan hoe belangrijk deze sector in Brazilië is.

Uit deze studie blijkt onder meer dat er in 2019 meer goederen werden aangekocht vanuit Europa dan vanuit de VS. De Aziatische landen en voornamelijk China zijn de absolute koplopers wanneer men over exporteurs van elektronica naar Brazilië spreekt. In deze studie kan u ook info terugvinden over de gebieden van de sector die vooral producten invoeren en welke deze dan zijn.

Met andere woorden, dit overzicht geeft een goede inkijk over de ontwikkelingen in de Braziliaanse sector voor de Vlaamse exporteurs die actief zijn in één van de vele facetten van deze industrie.

Laat u niet afschrikken door de hoge invoertarieven

Indien de algemeen gekende hoge invoertarieven u op het eerste moment afschrikken, maar u denkt dat uw product niet gefabriceerd wordt in Brazilië, raden we u aan om deze markt toch te onderzoeken. In Brazilië komen een aantal producten van deze sector in aanmerking voor het regime Ex-Tárifario.

Dit regime, vrij vertaald ex-tariefregeling, is een tijdelijke verlaging van de invoerheffing tot 0 of 2% op kapitaalgoederen, informatietechnologie en telecommunicatie wanneer er geen nationaal equivalent op de binnenlandse markt bestaat. De tijdelijke verlaging is geldig voor 2 jaar en kan verlengd worden wanneer het product aan de voorwaarden blijft voldoen. Zonder de toepassing van dit regime geldt er voor kapitaalgoederen gemiddeld een invoerheffing van 14% en voor informatietechnologie en telecommunicatie 16%.

De volledige studie kan u downloaden op de website van ABINEE.

11 juni 2020