U bent hier

EBRD onderzoekt meest geschikte technologieën voor energieopslag in Bulgarije

Bulgarije heeft twee overeenkomsten ondertekend met de Europese Bank voor Wederopbouw en Ontwikkeling (EBRD), voor consultaties over twee energieprojecten ter ondersteuning van de ontwikkeling van systemen voor de opwekking en opslag van hernieuwbare energie in overeenstemming met het nationale herstel- en veerkrachtplan (RRP) van het land.

De documenten werden op 31 maart 2023 ondertekend door de demissionaire minister van Energie, Rosen Hristov en de eerste vice-president van de EBRD, Jurgen Rigterink. 

Het persbericht vermeldt niet hoe lang de financiële instelling de analyses zal uitvoeren en geeft geen details over de projecten. De beschrijving komt echter overeen met twee projecten die zijn opgenomen in het herstelplan dat vorig jaar door de Europese Commissie werd goedgekeurd. De interim-regering moet er echter opnieuw over onderhandelen vanwege de kolencentrales.

In de aankondiging van het ministerie van Energie staat echter dat de EBRD volgens de ondertekende versie van de overeenkomsten een grondige analyse zal maken van alle bestaande technologieën voor energieopslag en zal bepalen welke het meest geschikt zijn voor Bulgarije. "Daarna zal zij aanbestedingen organiseren voor twee kant-en-klare leveringssystemen, d.w.z. volledig ontwerp, levering van apparatuur, bouw en inbedrijfstelling. Dit zal het Bulgaarse energiesysteem maximaal laten profiteren van de geplande opslagcapaciteit", aldus het persbericht.

Het is niet duidelijk welke technologieën voor een nationaal netwerk voor elektriciteitsopslag de EBRD zal onderzoeken, maar in januari 2023 presenteerde Hristov een 30-jarige visie aan het kabinet voor de ontwikkeling van energie, die voorziet in de bouw van een ondergrondse waterkrachtcentrale met pompaccumulatie voor 9 miljard euro en de rehabilitatie en uitbreiding van "Chaira" voor 200 miljoen euro met geld van het RRP. In november 2022 presenteerde de minister van Energie aan de parlementaire energiecommissie zijn idee voor ondergrondse energieopslag in de vorm van gas, waterstof, water voor de productie van elektriciteit en koolstofgassen.

Bulgarije heeft ambitieuze doelen gesteld in het kader van het RRP (5,3 miljard euro), waarbij ongeveer 37% van de middelen voor de energiesector wordt gereserveerd om deze koolstofvrij maken en het gebruik van hernieuwbare energiebronnen te bevorderen.

5 april 2023