U bent hier

E-commerce kent een sterke groei in Tsjechië

Over het algemeen is er een afname van de verkoopscijfers, die ofwel wordt veroorzaakt door allerhande beperkingen (sluiting van grenzen, invoering van avondklok, afschaffen van culturele evenementen) of een afname van de interesse van klanten om nieuwe goederen te kopen (als gevolg van inkomensverlies, herbeoordeling van prioriteiten of toenemende besparingen en het aanleggen van reserves).  Zoals elke crisis zal ook deze zijn winnaars en verliezers hebben.

Winnaars

De producten die hun onlinemarktomzet het sterkst zagen stijgen waren ademhalingsbeschermingsmaskers en mondmaskers (+ 550%), ontsmettingsmiddelen (+ 420%), vitamines (+ 130%) en geïmporteerd voedsel (+ meer dan 70%).

De best verkochte goederen in de Tsjechische e-commerce waren elektronica inclusief witgoed (goed voor 36% van de totale omzet) wat de trend weerspiegelt van het sterk toegenomen thuiswerk en de grote hoeveelheid tijd die mensen thuis doorbrengen. Dockingstations, headsets en webcams werden praktisch van de ene op de andere dag een must have, en ook spelconsoles deden het zeer goed. Voornoemde producten maken het thuisverblijf en het thuiswerk makkelijker en aangenamer. 

Een soortgelijk scenario van omzetstijging zien we ook bij softwareleveranciers. De belangstelling voor onlineconferenties of webinars neemt enorm toe, en bedrijven zijn zich bewust van de noodzaak om te zorgen voor volwaardige en tegelijkertijd voldoende veilige toegang op afstand tot bedrijfstoepassingen.

Verliezers

Aan de andere kant staan ​​verkopers van tours, kaartjes voor culturele evenementen en vliegtickets waarvan de verkoop tot nul is gedaald, evenals goederen die men momenteel niet nodig acht. Dit zijn voornamelijk luxegoederen zoals sieraden en horloges (een daling van 45%), maar ook mode (met 40%) en schoeisel (met 35%) zagen hun onlineverkoop sterk teruglopen. 

Senioren zijn ook begonnen met onlinewinkelen

Ook bij klanten in de leeftijdscategorie 60+, die in het verleden eerder geneigd waren om in fysieke winkels te winkelen, is een toename van het aantal online-aankopen waar te nemen. Deze groep klanten schakelt dus geleidelijk, voor de bescherming van hun eigen gezondheid, zelf over naar de online-omgeving.

Recordjaar van Tsjechische e-commerce

Statistieken over de Tsjechische e-commerce bevestigen dat de branche in 2020 een topjaar kende. De omzet van de e-shops bereikte het niveau van 200 miljard kronen (€ 7,7 miljard), wat neerkomt op een jaar-op-jaar stijging van bijna 40%. Er werden in 2020 maar liefst 8.000 e-shops opgericht in Tsjechië. 

Ook het gedrag van klanten verandert: deze zijn nu toleranter ten aanzien van zowel de snelheid van levering van goederen als bijvoorbeeld de niet geheel goed gestuurde communicatie van de e-shop. De verkopers beschouwen dit zelf als hun zwakke punt.

Het valt te verwachten dat de kooppatronen die klanten hebben aangenomen tijdens de crisis grotendeels overeind zullen blijven, ook wanneer de pandemie tot het verleden zal behoren. Onlineshoppen zal niet meer verdwijnen en spelers moeten ervoor zorgen dat ze robuuste platformen creëren om voluit te kunnen inzetten op een omnichannelbenadering. 

20 april 2021