U bent hier

Eén van Europa's grootste lithiummijnen zal tegen 2027 worden uitgebaat in het Centraal Massief in Frankrijk

Het "Emili"-project, aangekondigd door de Franse industriële mineralengroep Imerys, zal bijdragen tot de energietransitieambities van Frankrijk en de Europese Unie en zal ook de industriële soevereniteit van Frankrijk en Europa vergroten. Zeker in een periode waar batterij- en autofabrikanten sterk afhankelijk zijn van de invoer van lithium. Het kostte 18 maanden onderzoek en studies, uitgevoerd door mijnbouwspecialisten, om het economische belang van de mijn (Beauvoir-site) te bevestigen. Van de tientallen Europese lithiummijnbouwprojecten is Imerys de op één na de grootste sinds de stopzetting van het project Rio Tinto in Servië in januari. Het Imeris-project komt achter dat van het start-upbedrijf Vulcan Energy Ressources in Duitsland dat lithium uit geothermisch brijnwater (pekel) wil uitbaten onder het Rijndal. 

Verdere studies worden uitgevoerd om na te gaan of de uitbating tot 30 of 35 jaar zou kunnen gaan. Het project belooft 1.000 directe en indirecte banen in Auvergne-Rhône-Alpes en dit op twee locaties: de ondergrondse micamijn met lithium, tussen 75 en 350 meter diep; en een mineraalzuiverings- en lithiumhydroxideverwerkingsinstallatie, op minder dan 100 kilometer van de mijn. 

De mijnbouw zal ondergronds zijn, wat stof zal minimaliseren, en het transport van de rotsen zal gebeuren via een pijpleiding en per spoor om vrachtwagenvervoer tussen de mijn en het industriële terrein te vermijden. Wat betreft de emissies die door de exploitatie zullen worden gegenereerd, schat de groep ze op 8 kg C02 per ton lithium, tegenover 16 tot 20 kg in Australië en China.

21 december 2022