U bent hier

Duurzaamheid en milieubewustzijn winnen ook in Roemenië verder aan belang

“Roemenen zijn bereid om meer te betalen voor bepaalde producten die echt duurzaam zijn” aldus Ionut Georgescu, CEO van een belangrijk Roemeens bedrijf in de sector van inzameling, recycling en duurzaamheid. Enquêtes tonen aan dat de voorbije jaren de interesse voor afvalbeheer, luchtzuiverheid en slimme groene steden sterk is toegenomen. De gegroeide aandacht voor een gezondere levensstijl die terzelfder tijd een minder negatieve impact heeft op het leefmilieu uit zich ook in het feit dat men steeds meer organische producten terugvindt in Roemeense winkels. Die producten worden ook steeds duurzamer verpakt (minder plastic en meer glas). Mr. Georgescu onderstreept het belang van bewustmaking van de consumenten en gaat ervan uit dat hoe groter het duurzame aanbod wordt, hoe groter ook de vraag van de consument - op termijn - zal zijn.

Men ziet ook heel duidelijk de kloof tussen hoofdstad Boekarest en de rest van het land. De koopkracht is nergens hoger dan in Boekarest waardoor duurzame producten er merkelijk meer aftrek vinden. In de rest van het plan moet die inhaalbeweging nog van start gaan. 

Ook in de bouwsector heeft het concept van milieubewust handelen voet aan de grond gekregen. Constantin Sebeșanu, CEO van Impact Developer & Contractor, ziet een duidelijke link tussen milieuvriendelijke en klimaatneutrale woonprojecten en de versterking van lokale gemeenschappen. In Greenfield Baneasa, een eerste groot project van zijn bedrijf, werd resoluut gekozen voor geothermische energie, die koolstofuitstoot vermindert. Het bedrijf probeert zulke projecten ook in andere steden te integreren, waarbij voor energievoorziening gekeken wordt naar hernieuwbare bronnen (bv. door de installatie van fotovoltaïsche panelen). 

Bedrijven nemen ook steeds meer verantwoordelijkheid op. Een mooi voorbeeld is dat van brouwer Bergenbier die niet alleen een groot bebossingsproject in het hele land financierde maar ook stevige inspanningen leverde om het water- en energieverbruik van het bedrijf in te perken door circulaire productieprocessen te introduceren. 

Het aandeel van hernieuwbare energie in het totaalaanbod bedroeg in 2020 24%. De overheid wil dit op korte termijn optrekken tot iets meer dan 30%. Groene elektriciteit wint dus ontegensprekelijk aan populariteit en de ontwikkeling van alternatieve energiebronnen zoals wind, zon, aardwarmte, waterkracht en waterstof zal zich ook in de toekomst doorzetten.

15 november 2021