U bent hier

Duitse Verpakkingswetgeving: wijzigingen per 1 juli 2022

De Verpakkingswetgeving schrijft voor dat de fabrikant/distributeur die als eerste een product op een commerciele basis in Duitsland in omloop brengt, verantwoordelijk is voor het naleven van de 'Verpakkingswetgeving'. 

Door de wijzigingen per 1 juli 2022 in de Duitse Verpakkingswetgeving worden alle bedrijven die verpakkingen in Duitsland op de markt brengen (ook niet-systeemdeelnameplichtige verpakkingen) verplicht zich te registreren bij het Duitse verpakkingsregister, de 'Zentrale Stelle’.  

Een andere wijziging is dat online marktplaatsen en aanbieders van fulfilmentdiensten vanaf 1 juli 2022 moeten nagaan of hun klanten (fabrikant/leverancier op het platform) voldoen aan de voorschriften inzake de verpakkingswetgeving en verpakkingsrapportage. 

  • Online marktplaatsen mogen geen verpakte producten meer aanbieden als niet aangetoond kan worden dat de “systeemdeelnameplichtige” verpakkingen bij een terugnamesysteem (Duaal Systeem) zijn aangegeven;
  • Fulfilmentdienstverleners in Duitsland mogen verpakte goederen niet opslaan, adresseren of verzenden als niet aangetoond kan worden dat de “systeemdeelnameplichtige” verpakkingen bij een terugnamesysteem Duaal Systeem zijn aangegeven.

Dat betekent dat zonder geldig LUCID-nummer het account van de klant geblokkeerd kan worden. 

30 juni 2022