U bent hier

Doorbraak in de brexitonderhandelingen: een voorlopig akkoord

Ruim twee jaar na het brexitreferendum komt er schot in de zaak: Theresa May geeft groen licht voor een voorlopig scheidingsakkoord met de EU. Of de Britse en de Europese parlementen de Britse premier zullen volgen, is wel nog koffiedik kijken.

Na meer dan een jaar onderhandelen ligt er een akkoord op tafel – de belangrijkste mijlpaal in de brexitonderhandelingen tussen de EU en het VK. In het weekend van 24 en 25 november komt een Europese top samen. Daarna stemmen het Britse en het Europese parlement over het uittredingsverdrag.

De grote lijnen

De details zijn nog niet bekend, maar dit weten we zeker: Brussel en Londen bereikten gisteren een consensus over de Ierse grenskwestie – tot nu toe de grootste struikelsteen in de onderhandelingen.

Beide partijen zijn gekant tegen een harde grens tussen de Republiek Ierland, een EU-lidstaat, en Noord-Ierland, dat tot het VK behoort. Daarom zou het voorlopige akkoord een tijdelijke douane-unie voorzien tussen de EU en het VK, waardoor er geen grenscontroles op goederen nodig zijn.

Ook blijf het VK gebonden aan een aantal Europese voorwaarden, onder meer op het gebied van concurrentie, staatssteun en milieu. Daarnaast komt er een specifieke regeling voor het behoud van vrij verkeer op het volledige Ierse eiland.

Slechts een begin

Ondanks deze positieve wending blijven vele vragen voorlopig onbeantwoord. Overtuigt May haar Conservative Party en keurt de Britse regering het akkoord goed? Zal het in de verdere toekomst lukken om een harde grens op het Ierse eiland te voorkomen? En cruciaal voor Vlaamse bedrijven: is er nog een kans op onverstoorde handel tussen Europa en het VK na de brexit?

Kortom, de eerste stap is gezet, maar de brexitdeal is nog lang niet rond: op langere termijn moet een vrijhandelsakkoord de tijdelijke compromis vervangen.

De brexitonderhandelingen op de voet volgen?

Via www.brexit.vlaanderen houdt Flanders Investment & Trade u up-to-date over elke ontwikkeling die uw bedrijf aanbelangt.

14 november 2018