U bent hier

Distributie en retail van voeding in Kameroen

De grootditributie in Kameroen blijft onvoldoende ontwikkeld. Het grootste deel van de verkoop van voedingsproducten vindt plaats in de informele economie in kleine kiosken of langs de straat. De ontwikkeling van supermarkten staat nog in zijn kinderschoenen. Toch zijn er stilaan positieve veranderingen.

In Kameroen gebeurt slechts 5% van de verkoop van voedingsproducten via de grootdistributie. Er zijn maar een heel beperkt aantal winkelketens en beperkte openingsuren. Bovendien zijn de weinige supermarkten gelegen in niet-residentiƫle buurten. Toch verkiezen steeds meer klanten de supermarkten omdat er veel meer keuze is en hippe merken te verkrijgen zijn.

Men verwacht sterke groei door de toename van de consumptie, grotere scholarisering en gunstige demografie (groeiende jonge middenklasse). Ook de stabiele munt geeft voordelen. De investeringen in infrastructuur van de Kameroense regering moeten de retailers een goede basis geven voor het uitbouwen van winkels. Kameroen is strategisch goed gelegen op het kruispunt van transafrikaanse snelwegen.

Hoewel Kameroen niet dezelfde aandacht krijgt als Nigeria, breiden Mercure International, Mahima SARL en Doov Distribution hun netwerken uit. Maar het blijft niet evident: de Wereldbank schat dat 4,9% van de verkoop verloren gaat door stroomonderbrekingen, in tegenstelling tot 1,9% in Nigeria.

Gebaseerd op gegevens van Business Monitor International.

19 februari 2016