U bent hier

Digital Greece in the spotlight

Het 'digital economy forum 2022' vond plaats in Athene. Interessant waren de meningen van de deelnemers over de mogelijkheden om de echte dynamiek van de digitale technologie-industrie te benutten, als een kritische katalysator voor het welzijn van de Griekse samenleving en de ontwikkeling van de nationale economie. De gastsprekers kwamen uit de publieke- en private sector en het evenement richtte zich op de volgende onderwerpen: investeringen en technologische hubs, het gebruik van human resources, het versterken van de digitalisering van het land, het digitaliseren van de staat, slimme steden en regio's en hun rol in innovatie, het belang van cyberbeveiliging en het ontwikkelen van de respectieve infrastructuur.

Lopende investeringen - belangrijkste technologische projecten in Griekenland:

  • Pfizer, het grote farmaceutische bedrijf, exploiteert een centrum voor digitale innovatie en zijn wereldwijde activiteiten en diensten in Thessaloniki.
  • Digital Realty: datacenters met een totale capaciteit van 15 MW zullen worden gebouwd, met als doel te voldoen aan de toegenomen vraag.
  • Microsoft en Deloitte (Alexander Competence Center in Thessaloniki)

De laatste vier jaar zijn de investeringen in de technologiesector enorm toegenomen. Een opmerkelijk voorbeeld is het plan om tegen 2025 in totaal 15 datacenters te laten draaien, terwijl er vier jaar geleden nog maar 3 datacenters in Griekenland waren. Ten slotte evolueert de publieke sector als gevolg van de digitale evolutie en neemt het de operationele normen van de bedrijfssector over.

Kansen:

  • Openbare aanbestedingen met betrekking tot de digitaliseringspilaar van het Herstelfonds

Er zijn verschillende lopende aanbestedingen gericht op de digitale sector. De informatiemaatschappij heeft op 3 jaar reeds 152 aanbestedingen gepubliceerd (waarvan er 109 aanbestedingen internationaal open zijn), terwijl de verwachte aanbestedingen voor 2023 in aantal 50 zullen bereiken. Zij bedragen 1 miljard EUR.

  • Investeringen in onderzoek

Het initiatief van Demokritos Research Center dat als 1ste centrum in 2022 werd voorgesteld als zijnde gespecialiseerd in quantum computing. Griekenland blijft nog laag in de internationale ranglijst, ondanks de investeringen in technologische infrastructuur. De reden is dat haar concurrenten zich in een snel tempo ontwikkelen en als gevolg daarvan zijn ze niet in staat geweest om durfkapitaalfondsen in Griekenland aan te trekken.

Momenteel wordt de campus van Demokritos omgevormd tot een dynamisch ecosysteem dat onderdak biedt aan: 45 startende bedrijven (naar verwachting nog meer in de toekomst), onderzoekslaboratoria van TESLA en andere Griekse bedrijven.

Ten slotte zal het in 2023 ook het 'DIANA'-project door het NAVO-bondgenootschap uitvoeren. De 'Defense Innovation Accelerator' voor de Noord-Atlantische Oceaan of 'DIANA' zal het personeel van de Alliantie in contact brengen met de beste start-ups, wetenschappelijke onderzoekers en technologiebedrijven van de lidstaten met als doel de systemen van de Defensie Alliantie te moderniseren. Het 'DIANA'-programma zal worden gecoördineerd door een regionaal kantoor in Europa (Estland-VK partnerschap) en een in Noord-Amerika (Canada). Het 'DIANA'-handvest omvat test- en versnellingscentra" in 20 lidstaten van de Alliantie. Onder hen is Griekenland, waar vier verschillende locaties zijn geselecteerd, in samenwerking met 'Demokritos' en de 'Technology and Research Foundation' (FORTH).

  • Slimme steden

De burgemeester van de stad Trikala besprak het belang van het financieringsproject 'Antonis Tritsis', voor de implementatie van een geïntegreerd strategisch planningsperspectief en sociale cohesie door de gemeenten (kaart van alle projecten hier). Tot nu toe komen 17 steden en gemeenten in beeld om 'Smart Cities' te worden. Investeringen zullen zich richten op 5G, IoT, energie, energiebeheer, water- en afvalbeheer. AI-oplossingen voor milieu- en energiekwesties en afvalbeheer zijn belangrijke elementen die veel steden verder zullen moeten onderzoeken.

Obstakels bij het bereiken van de digitale doelen en de voorgestelde oplossingen:

  • Het beschikbare tijdsbestek, gegeven door de EU, om de aanbestedingen voor digitalisering tot 2025 te publiceren en te ontwerpen, is niet toereikend.
  • Een ander groot probleem van de voorgaande jaren van de economische crisis is de 'braindrain'. Er is momenteel een aanzienlijk gebrek aan experts en gespecialiseerd personeel. Vandaag de dag is de grootste vraag naar programmeurs en in de tweede plaats naar datawetenschappers en data-analisten. Als gevolg hiervan heeft de regering een plan uiteengezet om ICT-cursussen binnen het onderwijssysteem te gebruiken en universiteiten vooruit te helpen door hen in staat te stellen te investeren in studenten die bedrijven en spin-offs binnen de instellingen oprichten. Ook streven ze ernaar de adoptie van een model te versnellen dat het toezicht op industriële phd's zal verbeteren, waarbij de kandidaten hun studie zullen richten op een specifiek probleem in het bedrijfsleven. Het verwerven van digitale vaardigheden is ook belangrijk. Een voorstel is de goedkeuring van digitaliseringscertificaten die door gecertificeerde bedrijven aan werknemers moeten worden uitgegeven. Er bestaan momenteel verschillende samenwerkingen met reuzen uit het technologieveld zoals Microsoft, Cisco, Google, Amazon, Huawei.

Bron: Digital Economy Forum

22 februari 2023