U bent hier

Designbeurs ‘Neue Räume 22’ - Zürich

De designbeurs 'Neue Räume' editie 2022 vond op 15-18 september 2022 plaats in Zürich. Neue Räume presenteert zich liever als een designplatform waar creatieve geesten, ontwerpers en designvaklui hun nieuwste creaties en ontwerpen presenteren.

Het feit dat de beurs plaatsvindt in een oude productiehall van de destijds beroemde fabriek 'Zürich Oerlikon' zorgt niet alleen voor een speciale atmosfeer en charme, maar verleent de beurs ook een alternatief karakter, zelfs al wordt er vrij klassiek tentoongesteld in vier deelruimtes (hall A, B, C en D). De designbeurs is verrassend internationaal, met verschillende exposanten uit bekende designlanden zoals Denemarken (Kopenhagen), Italië (Milaan en uit andere delen) of Spanje (Barcelona). De meeste exposanten komen uit Zwitserland, niet alleen uit Zürich maar uit alle kantons, van St. Gallen over Genève tot Ticino.

De beurs ‘Neue Räume’ focust op binnenhuisinrichting, decoratie en design. Daarbij komen zowat alle aspecten aan bod, gaande van meubelen over nuttige designobjecten (zoals lampen, kranen) tot decoratiestukken, die laatste in tal van materialen (van hout over keramiek tot textiel). Veel oog ook voor binnenhuisinrichting of voor alle aspecten die bijdragen tot een ‘thuisgevoel’, zoals uitgekiende (design)verlichting of stijlvolle luidsprekers voor top muziekweergave (waarbij het Zwitserse merk 'Piega' natuurlijk niet ontbreekt).

Op de beurs ‘Neue Räumen’ zijn er ook expliciet raakvlakken met de architectuur. Dat is niet verwonderlijk want Zürich is, met het internationaal gekende departement Architectuur van de befaamde topuniversiteit ETH Zürich, zowat het mekka voor architectuur in Zwitserland. Zo presenteert de beurs de laureaten van twee architectuurprijzen die werden verleend door twee magazines, nl. 'Das Ideale Heim' (prijs voor het beste ontwerp van familiehuis) en 'Umbauen und Renovieren' (prijs voor de beste renovatie). Hoe dan ook, ‘Neue Räume’ blijft hoofdzakelijk een designbeurs die de moeite waard is om te bezoeken, zeker voor wie een zicht op en een feeling met de Zwitserse design wil krijgen.

16 september 2022