U bent hier

De Tsjechische auto-industrie haalde adem in oktober, maar de productie begon weer te verzwakken

De productie van de Tsjechische auto-industrie zette haar groeitrend ook in oktober voort. In die maand overtrof het aantal geproduceerde auto's de waarde van vorig jaar zelfs met iets minder dan drie procent. Desalniettemin kan niet geheel worden genegeerd dat de resultaten van autofabrikanten afgelopen oktober begonnen te verzwakken, waardoor de vergelijkingsbasis lager was. In oktober bloeide zowel de grootste als de kleinste autofabrikant, dit keer met respectievelijk 4,2% en 12% meer dan vorig jaar. Sinds het begin van het jaar zijn er in Tsjechië in totaal 937 duizend auto's geproduceerd, dat waren er 255 duizend (21,4%) minder dan in dezelfde periode vorig jaar.

De autofabrikanten hebben de speling die is ontstaan ​​tijdens de voorjaarssluitingen geleidelijk opgevangen en de tweede golf van de pandemie heeft hen nog op geen enkele manier zichtbaar beïnvloed. Dit jaar zullen ze er echter niet in slagen om de daling van de lente te compenseren en de totale productiedaling zal voor het hele jaar 2020 ergens tussen de vijftien en twintig procent liggen. Het uiteindelijke resultaat wordt beïnvloed door aan de ene kant de voorraad aan bestellingen en/of aan de andere kant de bereidheid om voor het einde van het jaar voorraden op te bouwen.

Feit is dat de productie niet direct is getroffen door het coronavirus; aan de distributie- en vraagzijde blijven de grootste onzekerheden bestaan.

Hoe zal het eruit zien als bedrijven in Europa, waar het grootste deel van de binnenlandse productie naar toe gaat, sparen en investeringen verminderen? En aan de kant van de consumenten is de situatie ook niet veel beter. De enquêtes naar het consumentenvertrouwen wijzen niet op herstel van de vraag, integendeel, de tweede golf van de pandemie heeft de stemming van de consument getemperd.

Voorlopig compenseerde de groeiende productie van auto's of de Tsjechische industrie als zodanig in het laatste kwartaal, althans gedeeltelijk, de vertraging die een aantal dienstensectoren doormaakte als gevolg van de opgelegde lockdown. Daarom verwacht men in het derde kwartaal een neergang van de Tsjechische economie, die echter lang niet zo ernstig zal zijn als in het tweede kwartaal.

Bron: KBC CE

26 november 2020