U bent hier

De Sverdlovsk regio: eerste halte op weg naar Siberië

De Sverdlovsk regio bevindt zich op 1700 kilometer van Moskou en is een hoogontwikkeld economisch gebied met goede perspectieven voor Vlaamse exporteurs.

De regio telt 4,3 miljoen inwoners waarvan 84% in de stad woont. De regionale hoofdstad Jekaterinburg heeft 1,45 miljoen inwoners. Andere belangrijke steden zijn Nizjnij Tagil, Kamensk-Uralskij en Pervoeralsk.

Het gebied is rijk aan goud, platina, asbest, bauxiet, ijzer, nikkel, mangaan en koper. De plaatselijke economie is dan ook gebaseerd op grondstof- en metaalontginning.

Het bbp van de regio is goed voor 2,2% van het totale bbp van Rusland. Het is het belangrijkste centrum van industriële productie in het land met 40% van de totale industriële output. De machinebouw is een van de overheersende sectoren met 60% van de nationale productie van elektrische motoren en 42% voor wat betreft de bouw van elektrische wagons. 

Ook de logistiek, incl. luchttransport, speelt een belangrijke rol aangezien de regio de derde grootste transporthub is van Rusland. De innovatieve sector ontwikkelt zich aan snel tempo en overal zijn technoparken en clusters te vinden.

Voor Vlaamse exporteurs is het belangrijk te weten dat de regio op de vierde plaats staat in Rusland qua omzet in de (Russische) groothandel, op de vijfde plaats wat betreft retail en de zevende plaats voor industriële goederen. De regio exporteerde in 2020 voor USD 7,3 miljard en importeerde goederen en diensten voor USD 4,7 miljard. 

Ook de bouwsector doet het goed en staat op de zevende plaats op nationaal niveau voor wat betreft het volume opgeleverde gebouwen.

Er zijn 16 diplomatieke vertegenwoordigingen in de regio waarmee het gebied qua aantal op de derde plaats staat na Moskou en Sint-Petersburg. Grote buitenlandse investeerders zijn Bayer, AstraZeneca, Dupont, Bosch, Rehau, Siemens en vele andere.

Meer weten over deze regio of de mogelijkheden verkennen? Neem gerust contact met het FIT-kantoor in Moskou, ons team helpt u graag verder. 
 

17 juni 2021