U bent hier

De Speciale Economische Zone in Nizjnij Novgorod breidt uit met een technopark

De Speciale Economische Zone (SEZ) Koelibin werd door de Nizhny Novgorod Development Corporation opgericht in 2020. De SEZ wordt nu uitgebreid met het Technopark H20 dat als R&D-centrum integraal deel gaat uitmaken van de structuur. Technopark H20 moet niet enkel een nieuwe technologische hot spot worden, maar zal ook gebruikt worden voor het organiseren van wetenschappelijke events, beurzen en onderwijsprojecten. 

De infrastructuur van H20 omvat o.m. een laboratoriumcomplex van 10.000 m² voor chemisch en milieuonderzoek, een kantoorcomplex en co-workingfaciliteiten. H20 zal tegen 2024 verder uitbreiden met bijkomende industriële gebouwen, een vrachtwerf en een containerterminal. 

De SEZ is eveneens volledig geëquipeerd en kan in de toekomst verder uitbreiden indien nodig. Vandaag maken 6 bedrijven gebruik van de Zone. Ze kunnen er genieten van interessante belastingvoordelen: de inkomstentaks is de eerste 5 jaren beperkt tot 2%, stijgt tot 5% in de daaropvolgende 5 jaren om vanaf het elfde jaar 14,5% te bedragen (het normale belastingtarief op inkomsten bedraagt 20%). Bedrijven die zich in de Zone vestigen, worden vrijgesteld van eigendoms-, land- en transportbelastingen. 

Prioritaire sectoren in Koelibin zijn de chemische en farmaceutische industrie. De Zone ligt ook dichtbij de stad Dzerzjinsk, een van de belangrijkste chemieclusters in het land. De Transsiberische treinroute ligt eveneens in de buurt, wat een meerwaarde betekent voor de plaatselijke transportinfrastructuur. 

23 november 2021