U bent hier

De Spaanse strategie voor wetenschap, technologie en innovatie (2021-2027)

De Spaanse regering heeft onlangs haar strategie voor wetenschap, technologie en innovatie voor de periode 2021-2027 gepubliceerd. Deze omvat verschillende doelstellingen voor zowel het hele land als voor de autonome regio's, ontwikkelingssubsidies en regionale plannen voor onderzoek, ontwikkeling en innovatie.

Om deze strategie tot stand te brengen, werden de sterke en zwakke punten van Spanje geëvalueerd, evenals de gevolgen van de COVID-19-pandemie voor alle gebieden, in het bijzonder voor de gezondheidssector, waar innovatie en investeringen nodig zijn. De strategie werd tijdens de pandemie afgerond en omvat daarom specifieke acties die gericht zijn op het minimaliseren van de impact, waarbij wetenschap en innovatie worden gebruikt als aanjager voor sociaal, economisch en industrieel herstel.

De belangrijkste doelstellingen van de strategie zijn de volgende:

  • Verdubbeling van de openbare en particuliere investeringen om tegen 2027 2,12% van het bbp te bereiken. Om dit te bereiken zal alvast 1 miljard euro uitgetrokken worden voor investeringen in 2020 en 2021.
  • Versterking van de openbare en particuliere samenwerking, die van bijzonder belang zal zijn voor de vele kmo’s in Spanje en voor de ontwikkeling van de relaties tussen de academische sector en het bedrijfsleven.
  • Het consolideren en versterken van wetenschap, technologie en innovatie door het budget van 2021 tot 2027 te verhogen met overheidssubsidies.
  • Vergroting van het concurrentievermogen en het scheppen van werkgelegenheid, op duurzame wijze en op lange termijn.
  • Verbetering van de werksituatie van onderzoekers en instellingen, talent op te leiden en vast te houden, en het garanderen van gendergelijkheid op het gebied van onderzoek, ontwikkeling en innovatie.

Dit alles zal dienen om het land op één lijn te brengen met het Europese programma voor wetenschap en innovatie, Horizon Europe. De strategie is gepland tot 2027 om samen te vallen met dit Europese programma dat dezelfde tijdspanne bestrijkt, waardoor synergieën tussen beide programma's gerealiseerd kunnen worden. De Spaanse strategie voor wetenschap, technologie en innovatie is ook in overeenstemming met de doelstellingen voor duurzame ontwikkeling, bijvoorbeeld met betrekking tot gendergelijkheid en industrie, innovatie en infrastructuur.

De sectoren die de strategie verder wil ontwikkelen zijn:

  • Gezondheidszorg, met nieuwe therapieën, meer onderzoek naar diagnostiek, kanker en vergrijzing, en met nadruk op infectieziekten.
  • Cultuur, creativiteit en inclusieve maatschappij, cognitie en taal.
  • Maatschappelijke veiligheid, rekening houdend met ongelijkheid en migratie, de markt, bescherming van de samenleving en cyberveiligheid.
  • Digitale wereld, industrie, ruimtevaart en defensie, met inbegrip van AI, internet van de toekomst, robotica, natuurkunde, wiskunde en communicatienetwerken.
  • Klimaat, energie en mobiliteit, de strijd tegen klimaatverandering, decarbonisatie, mobiliteit en duurzaamheid.
  • Voedsel, bio-economie, natuurlijke hulpbronnen en milieu, van biodiversiteit tot intelligente en duurzame voedselketens en zorg voor water en oceanen.

De Spaanse strategie voor wetenschap, technologie en innovatie zal in twee fasen worden uitgevoerd.

  1. De eerste fase, van 2021 tot 2023, zal gericht zijn op de versterking van het systeem, de infrastructuur en de menselijke middelen, met de ondersteuning van de gezondheidssector, de digitale transformatie van het land en de ecologische overgang. Dit zal hopelijk leiden tot een inclusieve en duurzame groei en maatschappelijk welzijn.
  2. De tweede fase, van 2023 tot 2027, zal een kans zijn om wetenschap, technologie en innovatie tot een belangrijk onderdeel van de Spaanse ontwikkeling te maken en een instrument voor economische groei. Ook moet de eerste fase geëvalueerd worden en eventuele verbeteringen geconsolideerd, zodat de wetenschap een rol kan spelen in de sociale en economische vooruitgang, met voortdurende investeringen.

De uiteindelijke doelstelling is om deze tweede fase de Spaanse industrie en onderzoek, ontwikkeling en innovatie op één lijn te brengen met het EU-beleid en de SDG's van 2030 en de internationale samenwerking uit te breiden. Een staatspact tussen de politieke partijen zal ervoor zorgen dat deze strategie op lange termijn wordt uitgevoerd, ongeacht de partij die aan de macht is, waardoor Spanje aansluiting zal vinden bij de belangrijkste Europese spelers. 

7 oktober 2020