U bent hier

De situatie van de Hongaarse vleesindustrie

In het eerste kwartaal van 2020 steeg de buitenlandse handelsomzet van levende dieren met 20 procent, de invoerwaarde steeg met 47,6 procent, waardoor het saldo in het eerste kwartaal van 2020 daalde tot 20,8 miljoen euro ten opzichte van de basisperiode. De buitenlandse handelsomzet van levende runderen, varkens en pluimvee steeg met 4,4 procent.

In de slachthuizen in Hongarije werden in de eerste helft van 2020 7% minder runderen, meer dan 1% minder varkens en 2% minder pluimvee geslacht in vergelijking met januari-juni 2019.

Volgens gegevens van HCBS bedroeg de varkensstapel in Hongarije 2,63 miljoen op 1 december 2019. Het totale aantal runderen was 909.100 op 1 december 2019.

De vleesindustrie werd in het voorjaar van 2020 geconfronteerd met een aantal moeilijkheden en uitdagingen. Daardoor schommelden de inkoopprijzen enorm, zowel voor rundvlees als voor levende varkens. De prijzen op de vleesmarkt zijn gedaald ten gevolge van de stopzetting van de horeca tijdens de lockdownperiode gerelateerd aan de coronapandemie. De prijsstijging dit jaar is het gevolg van de effecten van de Afrikaanse varkenspest op de wereldmarkt, wat leidt tot een drastische stijging van de grondstofprijzen.

Het grootste probleem werd veroorzaakt in de varkens- en pluimveesector door de coronapandemie. Als gevolg hiervan daalde ook de prijs van levende dieren drastisch. De rundvleesmarkt is ook ernstig geschokt door de pandemische situatie veroorzaakt door COVID-19. Dit komt doordat de horeca een veel grotere rol speelt bij de consumptie van rundvlees dan bij varkensvlees of gevogelte.

De minister van Landbouw riep de handelsketens op om de inkoop van Hongaars varkensvlees voort te zetten na het uitbreken van de varkenspest in Duitsland.

18 september 2020