U bent hier

De regio Tambov - niet ver van Moskou maar toch nog onbekend terrein

De regio Tambov heeft een oppervlakte van 34.500 vierkante kilometer (België 30.689 km²) maar telt slechts 1 miljoen inwoners. De stad Tambov is 459 kilometer van Moskou verwijderd waardoor de plaatselijke bedrijven een vlotte toegang hebben tot de belangrijkste markt van Rusland.

De landbouw heeft een aandeel van ruim 30% in het lokale BNP en 87% van de bodem is zogenaamde 'zwarte aarde'. De belangrijkste landbouwproducten zijn suikerbieten (vijfde plaats in Rusland), zonnebloemen, soja en graan. Ook de veehouderij neemt een belangrijke plaats in (tweede plaats in Rusland).

De industrie is goed voor 15,7% van het regionale BNP waarbij de belangrijkste productie bestaat uit organische pigmenten en verven, additieven, gegalvaniseerde uitrusting en non-wovens.

De export van de regio bestaat voor 68,2% uit voedingsproducten, 17,4% chemische producten en 7,8% machines en uitrusting. Er wordt vooral uitgevoerd naar Wit-Rusland, Letland, Oekraïne, China, Duitsland en Kazachstan. De export groeit voortdurend.

De Tambov regio importeert vooral metalen (28,1%), machines en uitrusting (24,6%), chemische producten (22,3%) en voedingsproducten (18,2%).

De belangrijkste leveranciers zijn China, België, Duitsland, Nederland, Frankrijk, Kazachstan en Wit-Rusland. België neemt dus 1 van de sleutelposities in voor wat betreft export naar de regio Tambov.

De handel met België bedroeg in 2019 zo’n 10 miljoen USD en gaat de laatste jaren in dalende lijn. De import uit België was goed voor 8.585.000 USD en de export naar België bedroeg (slechts) 1.572.000 USD. België voert met andere woorden veel meer uit naar de Tambov regio dan omgekeerd.

De producten die België naar de regio exporteert, zijn: organische chemicaliën, tannine, verven, lak en pigmenten. De export naar België bestaat uit suiker en confectie.

Tambov heeft een speciale band met Luxemburg omwille van de Luxemburgse politicus Xavier Bettel wiens moeder een afstammelinge is van de Russische componist Sergei Rachmaninov die woonde in de Tambov regio en één van de uithangborden van de regio is.

De Tambov regio heeft een paar grote investeringen kunnen aantrekken zoals een vleesverwerkende fabriek met Deens kapitaal (Daninvest), een vleessnijderij met Frans kapitaal (Auchan) en een kalkoen- en kippenfabriek met Spaans kapitaal (Grupo Fuertes).

Door het grote landbouwpotentieel zijn vele investeringen verbonden met de landbouwsector. Er is in de regio een wetenschapsstad die zich specialiseert in de landbouw- en de voedingsnijverheid. Dit is uniek in Rusland en biedt mogelijkheden om ter plekke aan onderzoek te doen.

Tambov staat op de twintigste plaats in Rusland qua investeringslocatie.

De regio heeft verschillende types van investeringsterritoria in het leven geroepen waarvan de meest specifieke de zogenaamde TOSER’s zijn ('territoria die vooruitlopen op de sociaal-economische ontwikkeling'). Deze TOSER’s bevinden zich vooral in monosteden (steden waar 1 industrie of 1 fabriek de hele plaatselijke economie bepaalt). In deze territoria moeten residenten de eerste 5 jaar geen winstbelasting betalen en is er ook geen grondbelasting. De eerste 10 jaar moeten de residenten slechts 7,6% bijdragen aan het pensioenfonds (normaal gezien is dit 30%). Verder zijn er industriële parken in Tambov, Michurinsk en Uvarovo. Er zijn momenteel geen Belgische investeringen in de Tambov Oblast’ (wel bijvoorbeeld in het naburige Lipetsk waar Bekaert een investering heeft).

Er is 1 technopark met de naam van het gelijknamig technologisch bedrijf Mielta (http://mielta.ru/en/). Dit is een privé IT-park waar firma’s gespecialiseerd in technologische oplossingen voor de agrobusiness een onderdak kunnen vinden en kunnen meeprofiteren van de expertise van Mielta.

Er zijn verschillende universitaire instellingen in de Tambov Oblast’ en omdat er een tekort was aan veterinaire specialisten werd er speciaal een veterinaire faculteit opgericht. Hierdoor heeft de regio nu voldoende specialisten om verdere investeringen in de agrosector te kunnen ontvangen.

Omwille van het groot aantal lokale bedrijven uit de agrosector dat momenteel aan het moderniseren en uitbreiden is, zijn er zeker mogelijkheden voor Vlaamse bedrijven die zich specialiseren in know-how en machines voor deze sector.

26 oktober 2020