U bent hier

De regio Lipetsk (Rusland): Historische aantrekkingspool voor Belgische zakenlui

De Lipetsk-regio bevindt zich op 450 kilometer van Moskou en is vlot bereikbaar per vliegtuig, trein en wagen. Het gebied is bekend voor zijn zwarte, vruchtbare aarde (Chernozem) die landbouw op een efficiënt niveau mogelijk maakt. De industriële productie is goed voor 43 procent van het bruto regionaal product. Een niet onbelangrijk aandeel van deze productie wordt gegenereerd door buitenlandse investeerders zoals Bekaert, Indesit, ABB, Schlumberger, Honeywell, Yokohama en Lanxess. Zo produceert de regio 26% van alle koelkasten in Rusland, 29% van alle wasmachines, 14% van alle suiker en 40% van alle pompinstallaties voor olie-ontginning.

Lipetsk staat op de negende plaats van 89 Russische regio's qua levensstandaard wat onder andere merkbaar is aan de verzorgde straten en dorpen. Er zijn verschillende speciale economische zones en industriële parken in de regio waar belangrijke belastings- en andere voordelen van kracht zijn. 

De belangrijkste handelspartner van de Lipetsk regio zijn Turkije (22%), Mexico (20%), België (18%), de VS (6%), Denemarken (6%), Duitsland (5%) en Wit-Rusland (3%). 

De omzet van de Lipetsk-regio met België bedroeg in 2019 zo'n 852 miljoen USD. De export bestaat vooral uit ferrometalen en staal maar ook zonnebloemolie, graan, suiker, mineraalwater en bier worden uitgevoerd naar andere landen en regio's. De import vanuit België bedroeg in 2019 slechts 20 miljoen USD. De regio importeert uit België voedings- en chemische producten alsook ferrometalen. Er wordt vooral ingevoerd uit Duitsland (21%), China (18%) en Italië (9%). 

De meeste lokale productie-eenheden maken gebruik van buitenlandse kennis en machines wat mogelijkheden biedt voor Vlaamse producenten. Lipetsk en omstreken zijn verder ook interessant voor Vlaamse bedrijven die technologie en know-how produceren voor de fruit- en groenteteelt. Er zijn verschillende grote spelers die zich specialiseren in serreteelt waarbij gebruik gemaakt wordt van de modernste technologie. Er wordt door verschillende lokale firma's actief geïnvesteerd in innovatie en ecologische productie en buitenlandse expertise wordt hierbij op prijs gesteld.

Kortom: de Lipetsk-regio vormt een interessant alternatief voor Vlaamse bedrijven die zich niet enkel tot Moskou willen beperken maar een voet aan wal willen krijgen in een regio die een speciale band heeft met België en daardoor een iets makkelijkere toegangspoort tot de Russische markt kan zijn. De korte afstand tot Moskou maakt dat de belangrijkste afzetmarkt van Rusland vlakbij is.

24 augustus 2020