U bent hier

De ontwikkeling van gasnetwerken en regionale ontwikkelingen in Griekenland

1. Belangrijke spelers

DESFA

De Hellenic Gas Transmission System Operator S.A. (DESFA) is verantwoordelijk voor de veilige, betrouwbare en adequate service, onderhoud, gebruik en productie van het National Natural Gas System en zijn onderlinge verbindingen op een technisch verantwoorde en economisch efficiënte manier. DESFA levert een belangrijke bijdrage aan de bescherming en diversificatie van de voorziening in de regio, bevordert de groei van de concurrentie in de Griekse energiesector, en streeft actief naar het verminderen van de uitstoot van broeikasgassen.

DEDA

DEDA is opgericht in 2017 en is een dochteronderneming van de Public Gas Company (DEPA). DEDA bezit, ontwikkelt, exploiteert en onderhoudt de gasdistributienetwerken in de Griekse regio en zorgt zo voor een zuinige, betrouwbare, veilige en ononderbroken energievoorziening. Als bedrijf werken ze verantwoord, collectief en efficiënt om de economie van milieuvriendelijke energie te voorzien en de levenskwaliteit van de burgers te verbeteren.

2. Huidige situatie in Griekenland

Bruinkool is de bron van energie en elektriciteit in Griekenland. Maar men wil onafhankelijk worden van bruinkool om goedkopere, duurzamere, veiligere, en efficiëntere energie en elektriciteit te voorzien voor zowel huishoudens als voor bedrijven. Griekenland wil een energie neutrale economie worden om zo de ecologische voetafdruk te verlagen. Het wil een pionier zijn en wil een zeer ambitieus plan, als eerste  EU-lid, snel uitgevoerd hebben.

3. Het NNGS-ontwikkelingsplan (National Natural Gas System)

Het NNGS-ontwikkelingsplan 2020-2029, dat twee NNGS-uitbreidingsprojecten in nieuwe markten en regio's omvat, werd in juli 2020 door DESFA openbaar gemaakt. Het zijn bouwinitiatieven die rechtstreeks zullen bijdragen tot de doelstellingen voor het koolstofarm maken van het nationaal energieplan. Dit project omvat 2 deelprojecten: Het eerste project omvat de uitbreiding van het huidige NNGTS tot in het West-Macedonische gebied door middel van een nieuwe pijpleidingstak. Het tweede project omvat het aansluiten van Patras en de Patras Industrial Area (VIPE) op de NNGS, met de mogelijkheid van toekomstige uitbreidingen om andere steden in de West-Griekse regio te bevoorraden (bijv. Pyrgos, Agrinio). DESFA zal coördineren met de Public Gas Distribution Operator (DEDA), die de ontwikkeling van het distributienetwerk in de regio op zich zal nemen. Het geschatte budget van het project is 85 miljoen euro.

4. Uitdagingen

Het is een enorme uitdaging om Griekenland onafhankelijk te maken van bruinkool en in de plaats een stabiel gasnetwerk aan te leggen. Gas wordt de transitiebrandstof en de bron voor stabiliteit en elektriciteitsproductie. De andere uitdaging is de overdracht. Een dergelijk project is nog nooit eerder uitgevoerd in Griekenland, het is iets compleet nieuw. 

5. Opportuniteiten

Het NNGS-ontwikkelingsplan zal duizenden mensen voorzien van werk, van experts tot ingenieurs tot nog zoveel meer. Ook zal het huishoudens en bedrijven voorzien van goedkopere en veiligere energie, en de regionale economie zal een boost krijgen. Om dit project tot een goed einde te brengen, zijn er investeringen nodig. Er zijn al tal van nationale en regionale investeringen, maar Griekenland zal ook gebruik kunnen maken van internationale investeringen. Het NNGS-ontwikkelingsplan project biedt dus ook tal van opportuniteiten aan Vlaamse bedrijven om hun diensten, producten, en technologieën te introduceren en dus deel te nemen.

6. Conclusie

De ontwikkeling van dit project zal meerdere positieve effecten hebben op de Griekse binnenlandse economie en haar samenleving. Het project biedt ook talrijke kansen aan Vlaamse bedrijven om hieraan deel te nemen en hun producten, technologieën en diensten te introduceren aan Griekenland.

7. Nuttige websites en bronnen

DESFA
DEDA
Digital Dialogue #5: The Development of Gas Networks and Regional Development
Development Plan 2020-2029

12 maart 2021