U bent hier

De Letse havenstad Liepaja biedt investeringsmogelijkheden

Liepaja profileert zich als aantrekkelijke investeringshub in de Baltische regio.

Tijdens het Sovjet-regime was Liepaja een gesloten stad en daardoor ontoegankelijk voor de meeste burgers. De haven van Liepaja werd voornamelijk gebruikt door het Rode Leger en lange tijd was alle handel er zelfs compleet verboden. De laatste Sovjet troepen vertrokken in 1994 en dit heeft duidelijk sporen achtergelaten in de stad. Na de val van de muur gingen verschillende grote ondernemingen in de streek failliet. Vooral bedrijven die vroeger voor de hele Sovjet Unie produceerden, konden hun producten plots niet meer afzetten, met de gekende catastrofale gevolgen voor de economie.

Ondertussen is er heel wat veranderd. Er is nu de ‘Special Economic Zone Authority’, een onafhankelijk orgaan dat instaat voor het aantrekken van bedrijven naar Liepaja.
De board telt 9 leden waaronder:

  • de burgemeester,
  • vertegenwoordigers van het ministerie van transport, economie, financiën
  • en vertegenwoordigers uit de privé sector.

De incentives die de zone aan bedrijven aanbiedt zijn vergelijkbaar met andere soortgelijke investeringsgebieden:

  • bedrijfsbelasting: 15% -> 3%
  • belasting onroerend goed: 80% vrijstelling
  • er is ook sprake van een vrijhandelszone

Bovendien kunnen bedrijven tot 55% van hun CAPEX investering recupereren via o.a. Europese fondsen. Tot op heden investeerden vooral Deense bedrijven in Liepaja. Zo’n 20 Deense bedrijven zijn er aanwezig met verschillende activiteiten.

Welke troeven biedt de haven?

  • Een diepgang van 12,5 meter
  • Ze is voornamelijk gericht op droge bulk
  • Is sterk seizoensgericht en draaide in 2015 om en bij de 6 miljoen cargo omzet waarvan de meerderheid bestaat uit landbouwproducten
  • Ook cement (0.5 miljoen ton) neemt een belangrijke plaats in de trafiek van deze haven, die voornamelijk lokaal is.
  • 2 ferry-lijnen verbinden de stad met Duitsland en Zweden

Dit jaar verwacht men een lichte groei en op middellange termijn zijn de ambities om zelfs 10 miljoen ton te bereiken. Momenteel heeft de haven geen containertrafiek maar dit was in het verleden wel het geval (UK en Rotterdam).

Markant: aan de eeuwwisseling van de 19e-20ste eeuw was Liepaja de 2de grootste haven van het Russische rijk!

In de economische zone bevindt zich tevens een internationale luchthaven, die op dit moment gerenoveerd wordt. In het verleden waren er rechtstreekse vluchten naar Riga, Hamburg en Kopenhagen.

Naast industrie promoot Liepaja sterk het toerisme: o.a. sport, wellness en andere ontspanningsactiviteiten worden gepromoot en daarnaast staat de stad bekend om z’n vele festivals. In Liepaja wonen zo’n 80.000 mensen.

12 oktober 2016