U bent hier

De landbouwmachinesector in Hongarije boerde ondanks alles goed in 2020

Het jaar 2020 begon nog bemoedigend maar de epidemiologische situatie had in de lente een stevige impact op de productie van landbouwmachines. De productiecapaciteit nam af en ook de omzet van de Hongaarse machinemarkt viel stil. Wisselkoersschommelingen en de stijgingen van de producentenprijs verhoogden evenmin de investeringsbereidheid, maar de grootste uitdaging werd veroorzaakt door het extreme weer. Na de eerste helft van het jaar trok de markt voor landbouwmachines echter aan en ondanks aanvankelijke moeilijkheden werden tegen het einde van het jaar recordverkopen opgetekend in zowel de markt voor landbouwmachines als in de onderdelenmarkt. Hongaarse landbouwers kochten in 2020 landbouwmachines in kleinere aantallen, maar in recordhoeveelheden. De omzet van landbouwmachines en reserveonderdelen bedroeg meer dan HUF 256 miljard HUF (€ 709 miljoen), en de vraag naar machines werd steeds meer gegenereerd door professionele overwegingen en reële behoeften.

De Hongaarse markt voor landbouwmachines wordt gekenmerkt door een geleidelijke ontwikkeling. De toekomstige ontwikkeling van de markt voor landbouwmachines zal voornamelijk worden bepaald door de vervanging van verouderde machines en uitrustingsgoederen.

Individuele landbouwbedrijven kochten in 2020 nieuwe landbouwmachines en -apparatuur voor een waarde van HUF 193 miljard HUF (€ 537,9 miljoen), wat 5 procent meer was dan een jaar eerder. In dezelfde periode werd 63,1 miljard HUF (€ 175,6 miljoen) uitgegeven aan reserveonderdelen, een stijging van 13 procent ten opzichte van 2019.

Naast aanbestedingen werd de ontwikkeling voorts aangedreven door een toenemende vraag naar state-of-the-art technologieën. In veel gevallen zijn innovatie, modernisering en klimaatverandering sleuteloverwegingen bij beslissingen over investeringen in machines, evenals bij het aanpakken van arbeidsuitdagingen.

69% van de verkopen van landbouwmachines en -apparatuur aan eindgebruikers werd in de verslagperiode gerealiseerd door slechts 10 bedrijven. Een duidelijk teken van de concentratie van de Hongaarse markt voor landbouwmachines is dat de drie grootste bedrijven in 2020 goed waren voor 54% van alle verkopen. Het marktaandeel van die grootste spelers groeide met 4%. Ook het aandeel van de overige spelers uit de  top tien bedrijven nam in 2020 met 4% toe. Landbouwers bleven het meest uitgeven aan de aanschaf van elektrische machines, die in de verslagperiode goed waren voor 59% van de totale waarde van de investeringen in landbouwmachines. Binnen de totale verkoop waren tractoren goed voor 37% en maaidorsers voor 12%.

De meeste tractormerken bieden dan ook een brede selectie aan op de Hongaarse markt. Er werden in 2020 ongeveer 3.050 nieuwe trekkers verkocht voor een totaalbedrag van HUF 69 miljard (€ 192,6 miljoen), een kleine achteruitgang in vergelijking met de 3.100 in 2019. Landbouwers kochten minder maar waardevollere tractoren. De categorie 50-100 pk licht universeel toonde zich in het verleden populair, maar de groei in 2020 zat vooal in de categorieën onder 50 en boven 140 pk. Ook de categorie boven 320 pk liet vorig jaar mooie resultaten optekenen (176 verkochte superzware tractoren ter waarde van HUF 13 miljard of € 36,2 miljoen). 

De markt voor maaidorsers is vorig jaar opnieuw met 5% gekrompen. Er werden 242 nieuwe toestellen verkocht voor HUF 22 miljard (€ 61,3 miljoen). Vorig jaar kwamen er slechts 242 nieuwe maaidorsers naar de landbouwers. De verkoop van adapters voor de zonnebloem- en maïsoogst nam echter flink toe. De vraag naar balenpersen tuimelde naar beneden, er werden maar 404 nieuwe machines verkocht. De verkoop van zelfrijdende overlaadwagens liep ook met 20% terug in vergelijking met 2019, wat neerkomt op de verkoop van 546 laders.

Ook in andere subsectoren zagen we een eerder volatiel beeld in 2020. Zo viel de omzet bij grondbewerkingsmachines met 6% terug, terwijl kunstmeststrooiers en zaaimachines respectievelijk 8% en 1% moesten inleveren. De verkoop van landbouwtransportvoertuigen nam met 2% af. Bij de verkoop van gewasbeschermingsmachines was de verkoop dan weer stabiel in vergelijking met het voorgaande jaar (1.165 stuks). Sterke stijgers waren fruit- en druivenverzorgmachines (+29%) en irrigatiemachines (+25%) en ook de verkoop van aanhangwagens deed het beter dan in 2019. 

De gegevensverzameling is uitgebreid en geeft informatie over het volume en de waarde van landbouwmachines die rechtstreeks aan landbouwers worden verkocht. Het onderzoek is gebaseerd op de verkooprapporten van 164 distributeurs en fabrikanten van landbouwmachines in 2020. Deze samenvatting is gebaseerd op het rapport van het Hongaarse Instituut voor Landbouweconomie en Datahouse Kft.

7 april 2021

Bijkomende informatie