U bent hier

De juwelen- en diamantmarkt in Griekenland

De juwelen- en diamantenmarkt in Griekenland

De opkomende prijsstabilisatie van grondstoffen (goud, edelmetalen, diamanten, enz.), de stabilisatie van de Griekse economie en het verwachte nieuwe recordaantal bezoekende toeristen, dragen bij tot een gunstiger klimaat voor de Griekse juwelenmarkt, een industrie die een traditie van duizenden jaren heeft.

Productie en detailhandel

Op basis van gegevens en schattingen van de exploitanten van de juwelenmarkt zijn er ongeveer 2.300 goudsmeden in Griekenland en 7.500 goudsmedenwinkels met 40.000 directe en indirecte werknemers. Het marktaandeel van lokaal gemaakte sieraden daalt, maar is nog goed voor ongeveer 40% van het markttotaal, terwijl de resterende 60% (legaal en illegaal) geïmporteerde sieraden zijn.

De Griekse productie wordt met problemen geconfronteerd, maar desondanks ontwikkelen sommige Griekse merken zich toch internationaal sterk. Deze internationale aanwezigheid moedigt bedrijven aan tot het aanhouden van hoge groeipercentages, ondanks de matige prestaties van de Griekse markt, vooral tijdens de crisis. Toch zijn de berichten ook positief voor de binnenlandse markt, waar de sieradenindustrie zich na een periode van recessie lijkt te herstellen.

2017 was het eerste jaar sinds het begin van de crisis dat grote juweliers enkele signalen van herstel zagen in hun financiële indicatoren. Het consumentenvertrouwen begint terug te keren in de sector, die niet voorziet in onmiddellijke behoeften, maar zoals bedrijfsleiders benadrukken, het gaat vooral om entertainment en persoonlijke tevredenheid. De uitbreiding van het toeristenseizoen en de komst van toeristen die meer spenderen, biedt kansen voor lokale producenten en dit vooral in de categorie fijne sieraden.

Hoewel het aandeel van Griekenland in de internationale juwelenmarkt minder dan 1% bedraagt, behoort het land nog tot de top tien van landen op de productiviteitsranglijst. Dat geeft aan dat Griekenland erkend wordt als een belangrijke speler op de internationale juwelenmarkt wat juweelontwerpen betreft. Marktspelers wijzen er inderdaad op dat het grootste deel van de export van Griekse sieraden geregistreerd wordt als verkoop op de interne markt, zoals verkoop aan buitenlandse toeristen die Griekenland bezoeken. De lokale verkoop is goed voor ongeveer 80% van de jaarlijkse omzet van juweliers, op basis van onofficiële schattingen (bron Naftemporiki).

Uitdagingen waarmee de Griekse diamantenmarkt geconfronteerd wordt:

  • Overmatige belastingen: het laagste inkomen in de Europese Unie wordt ten laste gebracht van de netto-eindwaarde van het product met een bruto belasting van ongeveer 35% voor 1.000 euro of meer, vanwege belastingen op luxegoederen en btw.
  • Gebrek aan financieringsinstrumenten: voor een goudproductie voor exportdoeleinden is ongeveer 2,5 tot 3 kg goud vereist met een prijs van ongeveer 39,50 euro voor 24 karaat. Als er dus geen financiering en liquiditeit op de markt is, is het moeilijk voor iemand om te investeren.
  • Verhoogde criminaliteit, omdat juweliers gemakkelijke en gegeerde doelwitten zijn.
  • Het volledige onvermogen van de staat om de industrie te organiseren en professionals te ondersteunen zodat Griekenland inkomsten kan genereren en de sector een substantiëlere bijdrage aan het bbp kan leveren (interview met Aggelika Mavridou, gemmoloog – diamantspecialist, hoofd van Gallery Diamond).

Kansen voor de sector

De Athens International Jewellery Show is een belangrijke ontmoetingsplek voor professionals in deze sector en vindt elk jaar in het voorjaar plaats. Laboratoria, fabrikanten, importeurs, agenten en ontwerpers komen samen om hun juwelen en innovaties tentoon te stellen. De belangrijkste categorieën die aan bod komen tijdens deze beurs zijn juwelen, horloges, edelstenen, verpakking, machines en gereedschap. Er zijn ook exposanten uit het buitenland aanwezig. Door de verscheidenheid van deelnemers en bezoekers is het de ideale plek om te netwerken en een mogelijke samenwerkingen te creëren.

26 februari 2020