U bent hier

De internationalisering van de Spaanse economie zet zich door

De Spaanse economie heeft ondertussen een goede reputatie in het buitenland.

De Spaanse economie is na Duitsland de op een na meest open economie van de grote EU-economieën. In 2018 bereikte de mate van externe openheid een recordhoogte van 67%. Bovendien bevestigen de groeicijfers van de Spaanse export tussen januari en september 2019 (met 216 miljard euro of 1,6% meer dan in dezelfde periode in 2018 een nieuw record) de kracht en de sterke wil tot internationalisering van de Spaanse bedrijven.

Tegenwoordig is exporteren niet meer conjunctureel, maar structureel. Spaanse bedrijven hebben hun exportmodel geoptimaliseerd en de nieuwe manieren van werken in het buitenland maken het voor bedrijven gemakkelijker om hun activiteitenportefeuille uit te breiden, de doelmarkten voor hun producten te diversifiëren en daarmee hun eigen soliditeit, competitiviteit en winstgevendheid te verbeteren.

De voorbije 5 jaar is Spanje erin geslaagd om de overschotten op de lopende rekening in combinatie met de groei van het bbp te handhaven, iets zonder precedent in hun groeimodel. Dit is grotendeels bereikt dankzij de toename van het aantal exporteurs en de geografische spreiding van de buitenlandse markten. Bovendien hebben Spaanse bedrijven een uitstekende reputatie in het buitenland.

Als er één ding is dat kenmerkend is voor de Spaanse bedrijven die internationaal actief zijn, dan is het wel dat zij als referentiemodel dienen in hun respectieve sectoren. De leidende positie in sectoren zoals logistiek en transport, infrastructuur, financiële dienstverlening, hernieuwbare energie, toerisme en de automobielsector is versterkt. Tegelijkertijd hebben Spaanse bedrijven een sterke intrede gedaan in andere sectoren met een groot potentieel, zoals biotechnologie, milieu, waterzuivering, lucht- en ruimtevaart en ICT. Ook op het gebied van de gezondheidszorgtechnologie zijn grote stappen voorwaarts gezet, zoals e-gezondheidszorg en e-overheid. Spaanse bedrijven zijn in staat om zich aan te passen aan de nieuwe consumentengewoonten van hun klanten, van het aanpassen van producten tot geavanceerde e-commerce modellen, altijd weddend op een sterke technologische ontwikkeling.

Spanje moet de internationalisering blijven versterken, in het bijzonder voor de KMO’s, omwille van het volgende:

  • Omdat de wereldhandel vertraagd als gevolg van de onzekerheden die het gevolg zijn van enerzijds de brexit en anderzijds de spanningen tussen China en de Verenigde Staten en de tariefbepalingen van Washington aan Spanje en andere EU-landen.
  • Omdat bedrijven opereren in een zeer competitieve en complexe internationale omgeving.
  • En omdat Spanje te maken heeft met de demografische realiteit.

Op korte termijn zal de Spaanse bevolking stabiel blijven, maar de langetermijnprognoses wijzen op een daling. In 2050 zal Spanje een van de oudste landen van de EU zijn en het logische gevolg is dat de interne consumptie steeds minder belangrijk zal worden. Om de bedrijven verder te laten groeien en hun omzet te laten stijgen, zullen Spaanse bedrijven verder en meer in het buitenland moeten blijven zoeken.

Spanje wordt steeds toegankelijker, ook wat betreft buitenlandse investeringen in Spanje. In de laatste Business Climate Barometer in Spanje, gepubliceerd door Icex, IESE en Multinationals por Marca España, zijn de investeringsvooruitzichten van buitenlandse bedrijven voor 2020 zeer gunstig. Zo is 93% van de ondervraagde bedrijven van plan hun investeringen te verhogen of te handhaven, ondanks de context van onzekerheid en instabiliteit die de verwachtingen en het vertrouwen beïnvloedt. Dit is zonder twijfel goed nieuws dat de economische mogelijkheden en opportuniteiten van Spanje bevestigt.

11 december 2019