U bent hier

De Hongaarse mode-industrie krijgt steeds meer aandacht

Het centrale evenement van de Budapest Central European Fashion Week (BCEFW), georganiseerd door het Hungarian Fashion & Design Agency (MDDÜ), dat dit najaar zijn tiende verjaardag viert, werd dit weekend door meer dan 2.000 mensen bijgewoond in het Museum voor Schone Kunsten, waar de modetrends van de komende lente/zomer werden getoond naast indrukwekkende kunstwerken. In totaal stuurden 24 merken hun nieuwste stukken naar de catwalk, en naast de Hongaren waren twee Poolse en zeven Oekraïense ontwerpers vertegenwoordigd.

De grootste modeshow van Midden-Europa trok lokale beroemdheden, buitenlandse hoogwaardigheidsbekleders en internationale influencers, evenals een aanzienlijk online publiek. De modeshows waren live te volgen op de sociale mediapagina's van het agentschap, waardoor de inhoud van BCEFW gedurende twee dagen meer dan 600.000 kijkers bereikte.

Een van de strategische doelstellingen van het Hongaarse agentschap voor mode en design, dat dit jaar vier jaar bestaat, is van Boedapest de modehoofdstad van de regio te maken en een aantrekkelijke bestemming voor mode- en designbewuste reizigers die op zoek zijn naar de producten van de Hongaarse creatieve industrie. Een van de belangrijkste instrumenten hiervoor is BCEFW die sinds haar oprichting de verkoop en zichtbaarheid van Hongaarse en regionale ontwerpers ondersteunt.

In samenwerking met de Italiaanse Camera Nazionale della Moda Italia (CNMI) heeft het MDDÜ vijf modemerken geselecteerd - Abodi, Cukovy, Kata Szegedi, Zsigmond en Thefour - om dit seizoen hun nieuwste collecties te presenteren in een collectieve modeshow op de catwalk tijdens de Milan Fashion Week (MFW). Ook in de MFW Fashion Hub konden bezoekers de lente/zomercollecties van zes Hongaarse ontwerpers - Abodi, Cukovy, Kata Szegedi, Nini, Unrealindustry en Pinetime - bekijken, die de hele week in de tentoonstellingsruimte van het ADI Design Museum te zien zullen zijn.

Het Hungarian Fashion & Design Agency heeft het overkoepelende merk Budapest Select in het leven geroepen om het werk van Hongaarse ontwerpers in het buitenland onder de aandacht te brengen. Het doel is ontwerpers te helpen meer internationale erkenning te krijgen met behoud van hun individuele merken, ondersteund door een gemeenschappelijke, meer gerichte communicatie naar de markt. Via het mentorprogramma organiseren de twee agentschappen b2b en face-to-face bijeenkomsten, workshops en fabrieksbezoeken voor de ontwerpers, waardoor ze leren over productontwikkeling, branding, communicatie en management. Aan het einde van het programma zullen de deelnemers met behulp van de cursussen en mentoren nuttige competenties hebben verworven en klaar zijn om hun stukken in showrooms in het buitenland te tonen.

De situatie in de kledingindustrie

De kleinste subsector van de verwerkende industrie, textiel, kleding, leder en lederwaren, die slechts 1,1% van de totale productie van de verwerkende industrie vertegenwoordigt, bleef dalen, waarbij de epidemie de driejarige crisis van de sector nog verergerde. De externe verkoop, die ongeveer vier vijfde van de totale verkoop uitmaakt, daalde scherp met 21%, terwijl de binnenlandse verkoop met een kleinere 2,5% daalde. In de grootste sector van de drie, de textielsector, die 40% van de productie vertegenwoordigt, daalde het volume het minst (4%). De bedrijven in de andere twee sectoren werden harder getroffen door de epidemie: in de mode-industrie droogden de orders op. Leer en lederwaren en schoeisel, goed voor 37%, daalden met 28% en kleding, goed voor 24%, met 14,5%.

In 2021 werd echter een einde gemaakt aan de driejarige daling van de productie van textiel, kleding, leder en lederwaren. Het productievolume lag in 2021 5,8% hoger dan een jaar eerder. De export, die goed is voor vier vijfde van de totale verkoop, steeg met 4,8% en de binnenlandse verkoop met 1,8%. Textiel en kleding groeiden, terwijl de productie van schoeisel sterk daalde.

Bronnen:

27 september 2022