U bent hier

De Hongaarse landbouwsector in 2022

De prestaties van de Hongaarse landbouw zijn aanzienlijk verslechterd: de toegevoegde waarde is in een jaar tijd met 3,9% gedaald vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. Het gecombineerde bruto binnenlands product (bbp) van landbouw, bosbouw en visserij bedroeg in het eerste kwartaal van 2022 269,52 miljard HUF in lopende prijzen. 

Na een stijging met 20,9% in het eerste kwartaal (vooral onder invloed van een grote toename van de bouw van landbouwbedrijfsgebouwen) hebben de investeringen in de landbouw zich in het tweede kwartaal doorgezet met een stijging van 25,2%, geholpen door een toename van de ontwikkelingsuitgaven in grote veehouderij- en akkerbouwbedrijven.

In het tweede kwartaal daalde de verkoop van meststoffen in Hongarije met 44% op jaarbasis, terwijl de verkoopprijzen met het 2,2-3,8-voudige stegen. Sinds februari zijn de verkochte hoeveelheden meststoffen gestaag gedaald, terwijl de prijzen gestaag zijn gestegen. Dit is te wijten aan de drastische prijsstijging van aardgas, de grootste kostenfactor bij de productie van meststoffen. Qua volume was de vraag naar kalkammonsalpeter (MAS) en Nitrosol DAM, in de periode het grootst, maar ook bij deze twee meststoffen was er een daling van respectievelijk 33 en 54 procent. Deze twee producten waren goed voor 89 procent van de omzet in het tweede kwartaal. De grootste dalingen betroffen ammoniumnitraat en kaliumchloride. De vraag daalde met 70 procent voor de eerste groep en met 76 procent voor de tweede groep. De vraag naar superfosfaat is echter sterk gestegen: de distributeurs verkopen bijna 60 keer meer dan in de basisperiode, ondanks een prijsstijging met een factor 3,6 in een jaar tijd. Tussen april en juni is de prijs per ton van dit type meststof gestegen van 170 000 HUF tot 342 000 HUF. De stijging van de vraag naar superfosfaat is te wijten aan het droge voorjaar, dat de landbouwers ertoe heeft aangezet hun fosforaanbod te vergroten, waardoor de bloei van de planten en de vorming van de gewassen worden versneld. De Iraanse vraag naar pesticiden is in het tweede kwartaal met 20 procent gedaald. De verkoopprijzen zijn per type zeer verschillend gestegen. Het jaarlijkse stijgingspercentage voor fungiciden varieerde van 5 tot 38 procent. Insecticiden namen matig toe, met uitzondering van Agrocen. Herbiciden stegen gemiddeld tussen 9 en 34 procent, behalve voor Fozat 480, dat in één jaar meer dan 3,2 keer zo groot werd.

Door waterschaarste bevinden veel boeren zich in een penibele situatie. Na een verlies van 25% aan tarweopbrengsten zijn de maïsvoorraden in grote delen van Midden-Hongarije en de Grote Laagvlakte nu vernietigd, en ook de oogst in Transdanubië wordt door droogte bedreigd. In het laagland is het grasland ook volledig drooggelegd en kunnen de boeren niet meer laten grazen en maaien. Het ministerie van Landbouw verklaarde eind juli dat bijna een miljoen hectare akkerland, dat ook onder de compensatieregeling valt, door de droogte was getroffen en dat, naast de laaggelegen gebieden, ook de gewassen in sommige regio's van Transdanubië al gevaar liepen. De combinatie van droogte en energiecrisis belooft niet veel goeds: de prijzen van meststoffen rijzen de pan uit en de prijzen van zaaigoed stijgen. Als er weer zo'n jaar komt, kunnen grote boeren massaal failliet gaan.

Het ministerie van Landbouw tracht de boeren op verschillende manieren te helpen, onder meer door een snellere betaling van de schadevergoeding en de invoering van een kredietmoratorium. De regering legt vanaf september 2022 tot eind 2023 een kredietmoratorium op voor investerings- en werkkapitaalleningen voor landbouwbedrijven. De landbouwers kunnen zelf beslissen of zij van deze optie gebruik maken. Er is ook besloten 3 miljard HUF steun te verlenen voor het vervoer van veevoeder voor veehouders in moeilijkheden. Daarnaast zal de regering 1,4 miljard HUF extra uittrekken om de gestegen energiekosten van openbare irrigatie-installaties voor de irrigatie van landbouwgrond te ondersteunen. De regering heeft aanzienlijke inspanningen geleverd om de irrigatieteelt te ontwikkelen, met de oprichting van irrigatiegemeenschappen en tientallen miljarden forinten aan irrigatie-investeringen. Hij voegde eraan toe dat de boeren tot nu toe 45 miljard forint hebben ontvangen als steun voor de ontwikkeling van irrigatie en dat hiervoor nog eens 70 miljard forint is gepland.

Het evenement Bábolna-boerderijdagen werd voor de 35e keer gehouden. Een van de belangrijkste landbouwtentoonstellingen in Hongarije, die vooral gericht is op mechanisatie en akkerbouw. Bijzondere nadruk werd gelegd op de verrijking van maïs, die nodig is om in de uiteenlopende agro-ecologische omstandigheden van het Karpatenbekken goede productieresultaten te waarborgen. Daarnaast werden de nieuwste technologieën op het gebied van landbouwmachines gepresenteerd, zoals het gebruik van drones. Daarnaast werd ook aandacht besteed aan de gezondheid van de bodem.

Sinds 2017 heeft de markt voor landbouwmachines en -onderdelen elk jaar de 200 miljard HUF overschreden, en in 2020 was dat meer dan een kwart biljoen (256 miljard HUF om precies te zijn). Verkoopdata van 2021 begonnen met een bemoedigende noot, maar tegen het einde van het tweede kwartaal was de vaart er een beetje uit. Ook de intrekking van het NHP-programma (National Growth Loan) heeft de markt voor machines niet geholpen. Maar toen kwam er een ommekeer en de verkoop trok zo sterk aan dat tegen het einde van het jaar de markt voor zowel landbouwmachines als reserveonderdelen een recordhoogte had bereikt, met een verbluffend totaal van meer dan 304 miljard HUF. Hoewel het nog steeds waar is dat de Hongaarse landbouwers minder kopen in termen van eenheden, geven zij meer uit in termen van waarde. Landbouwbedrijven kochten in 2021 voor 233 miljard HUF aan nieuwe landbouwmachines en -apparatuur om hun machinepark te vernieuwen. Dit is 21 procent meer dan de verkoop een jaar eerder, ondanks volumedalingen in sommige gebieden. Landbouwers gaven 72 miljard HUF uit aan reserveonderdelen, een stijging van 14% ten opzichte van de basisperiode. Interessant is dat meer dan de helft (56%) van de verkoop van reserveonderdelen in het tweede en derde kwartaal daalde. De landbouwers gaven het meest uit aan aanbouwmachines, waarbij tractoren uiteraard de tweede grootste categorie vormden, gevolgd door andere veldmachines en maaidorsers.

Bronnen:

14 september 2022