U bent hier

De Hongaarse economie is al getroffen door corona-epidemie

Het coronavirus komt dichter bij Hongarije en dit zal ook gevolgen hebben voor de economie. Het toerisme is aanzienlijk afgenomen en Hongarije zou de gevolgen kunnen voelen, omdat steeds meer mensen hun reizen uitstellen, terwijl nieuwe reserveringen tot vrijwel nul zijn gedaald.

Quarantaines en een lagere productie in Italië hebben nu al een impact op de Hongaarse economie. Er kunnen geen zendingen naar of vanuit bepaalde delen van Italië worden uitgevoerd, wat betekent dat de toeleveringsketens zijn verbroken. Wat de Hongaarse fabrieken betreft, hebben verschillende fabrikanten hun productie duidelijk verlaagd. De regio van Italië die is gesloten, zorgt voor problemen in Hongarije, aangezien ongeveer 5% van de invoer uit Italië komt, met inbegrip van machines, auto-onderdelen, metalen materialen.

Het is ook een feit dat de epidemie de Hongaarse verwerkende industrie al heeft getroffen, aangezien de index in februari is gedaald tot slechts 50,1 punten, de laagste sinds de zomer van 2013. In de nasleep van de uitbraak van COVID-19 heeft de Hongaarse regering haar raming van de bbp-groei voor 2020 verlaagd van 4,0% naar 3,5%, in de overtuiging dat Hongarije als open economie ook zal worden getroffen door de wereldwijde epidemie. Analisten voorspelden ook dat de productie dit jaar met ongeveer 3,5% zal groeien, maar coronavirus-gerelateerde herzieningen zijn nog niet doorgevoerd. Het toerisme is al behoorlijk gedaald en ook de nieuwkomers in de toeleveringsketens hebben problemen, wat zowel de Hongaarse industrie als de buitenlandse handel zal treffen.

De Hongaarse inflatie wordt in twee richtingen door de epidemie beïnvloed: aan de ene kant houden dalende brandstofprijzen als gevolg van het coronavirus de prijzen tegen, terwijl de vraag naar voedingsmiddelen groeit, en veel winkels bijna geen voorraad meer hebben. Hierdoor kan de prijs van dergelijke producten en dus de inflatie omhoogschieten.

Officiële website van de Hongaarse regering over het coronavirus: https://koronavirus.gov.hu/

Bronnen:

https://www.portfolio.hu/en/economy/20200302/hungarys-economy-already-hit-by-coronavirus-epidemic-417729

- https://index.hu/gazdasag/2020/02/28/koronavirus_equilor/?token=5468e5b13c5ee8bef2f412a50528207d

9 maart 2020