U bent hier

De havens in Griekenland

Opportuniteiten in de haven van Alexandroupolis

De aanbesteding voor de privatisering van de haven van Alexandroupolis wordt uitgesteld. De strategische positie van de haven in relatie tot geopolitieke veranderingen dwong de overheid om de voorziene privatisering te herbekijken. Gelegen nabij de grens van Bulgarije en Turkije, heeft Alexandroupolis het potentieel om een energiehub te worden voor Midden-Europa. De locatie is namelijk uitgegroeid tot één van de belangrijkste LNG-infrastructuren van Griekenland en zal bijdragen aan de diversificatie van energiebronnen en de voorzieningszekerheid van zowel Griekenland als de Balkanlanden. De haven fungeert ook als bevoorradingsbasis voor NAVO-troepen.

Er zijn projecten ter waarde van 23 miljoen euro. 

De projecten omvatten:

  • Het baggeren van het havenbassin en het 2.5 km lange kanaal, budget € 18.5 miljoen.
  • De wegverbinding van de nieuwe Alexandroupolis Regional Road met de bestaande havenfaciliteiten, budget € 4.5 miljoen.
  • Daarnaast is verdere financiering gericht op het vervangen en plaatsen van verlichting en het leveren van hefmachines.

De regering heeft ook besloten om door te gaan met een soortgelijk model voor de havenautoriteit van Kavala, die voor 100% eigendom is van het Griekse privatiseringsfonds (TAIPED).

In 2019 publiceerde TAIPED een lijst van de 10 regionale havens die zouden deelnemen aan het privatiseringsproces. De organisatie is verantwoordelijk voor het uitvoeren van de procedure via aanbestedingen. De kaart voor de bovengenoemde infrastructuurprojecten is hieronder weergegeven. Hier vindt u in detail de diensten van elke haven en de beschikbare gebieden voor exploitatie. TAIPED bezit 100% van de aandelen in de bovengenoemde bedrijven die het recht hebben om de respectieve havens tot 2042 te exploiteren.

Lopende projecten:

Havenbedrijf van Volos

De privatisering van de haven zal plaatsvinden via een doorlopend concurrentieproces voor de verwerving van ten minste 67% van de haven. De haven verwerkt containers, stukgoed en droge bulk (voornamelijk schroot en granen) en biedt ook veerboot- en cruisefaciliteiten.

Daarnaast vindt er een spoorwegproject plaats. Het zal de haven verbinden met belangrijke infrastructuren, zoals het Volos Industrial park, de SOVEL-fabriek (staalproducten), de luchthaven van Nea Anchialos en de spoorlijn die door het vasteland van Griekenland loopt.

De concessieovereenkomst heeft een looptijd van 60 jaar vanaf de ondertekening en loopt af in 2062.

Havenbedrijf van Heraklion

De privatisering van de haven zal plaatsvinden via een doorlopend concurrentieproces voor de verwerving van ten minste 67% van de haven. De haven ligt in het centrum van het zuidoostelijke Middellandse Zeegebied en biedt de mogelijkheid om een klein doorvoercentrum voor containers te ontwikkelen.Zij heeft zich de laatste jaren ook ontwikkeld als thuishaven voor cruises.

Binnen de havenfaciliteiten zijn er 5 pieren die het verkeer van droge bulk en stukgoederen, containers, maar ook kustvaart en cruisepassagiers faciliteren. 

Afgesloten projecten

In 2022 werden de procedures voor de concessie van de haven van Igoumenitsa afgerond. De Italiaanse Grimaldi-groep zal de meerderheid van de aandelen (67% voor 40 jaar) van de Igoumenitsa Port Authority verwerven voor een totale prijs van 84 miljoen euro. Naast de groep GRIMALDI werden bindende biedingen ingediend door ATTICA AE PARTICIPATION & ACTOR CONCESSIONS SA en OLTH SA.

De havens van Piraeus (OLP) en Thessaloniki (OLTH) zijn de grootste havens van het land en behoren tot de grootste in de Middellandse Zee. Beide zijn via concessieprocedures toegeëigend als volgt:

  • Cosco opereert in Piraeus op drie manieren: als havenbeheerder, als terminaloperator en vooral als rederij en vrachtbedrijf. Sinds 2016 is de haven voor 67% in handen van COSCO (16% in escrow-aandelen). TAIPED heeft 7.14% van de aandelen. De overige 25.86% behoort toe aan niet-institutionele beleggers. 
  • In 2018 voltooide het SEGT-consortium de aankoop van 67% van OLTH SA. Het SEGT-consortium bestaat uit het Duitse investeringsfonds Deutsche Invest Equity Partners (47%), Terminal Link, een dochteronderneming van de Franse scheepvaartgigant CMA CGM (33%) en Belterra Investments, belangen van I. Savvidis (20%). 

Bronnen: AMNA, Seatrade, Reuters, Capital, Cruisemapper

Voor verdere informatie over deze projecten kan u het FIT kantorr in Athene contacteren via athens@fitagency.com 

6 februari 2023