U bent hier

De fruit- en groentensector in Kroatië

De studie opent met algemene informatie over Kroatië die de lezer een snel overzicht geeft van de markt en de huishoudbestedingen.

De fruit- en groentensector speelt een belangrijke rol binnen de verwerkende industrie en Kroatië's belangrijkste bedrijven zijn actief in de voedselverwerkende industrie. Binnen de verwerkende industrie laat de sector de sterkste groeicijfers optekenen.

De productie wordt voornamelijk op de lokale markt afgezet, maar een klein deel wordt geëxporteerd en dit voornamelijk naar de buurlanden. Kroatië's belangrijkste leveranciers zijn Duitsland, Italië, Slovenië en Hongarije, terwijl Duitsland, Italië, Slovenië en Bosnië-Herzegovina de voornaamste afnemers zijn.

De lokale productie is goed voor ongeveer 26% van de totale consumptie en het marktaandeel ervan blijft toenemen. De belangrijkste fruitsoorten zijn hazel- en walnoten, appelen, pruimen en kersen. Samen zijn deze goed voor ruim 2/3 van de lokale fruitproductie. Rode paprika's, kool, ajuin en look zijn dan weer de belangrijkste categorieën binnen het groentensegment, samen goed voor 1/3 van de lokale productie.

Hoewel er flink wat potentieel aanwezig is, zijn veel producenten echter nog niet voldoende georganiseerd en gestructureerd om hun marktaandeel verder te doen groeien. Dit creëert kansen voor Vlaamse exporteurs want Kroatië importeert 25% van de geconsumeerde appelen, 65% van de peren en ongeveer 70% van de perziken.

De studie biedt inzicht in de consumentenuitgaven (data 2017), de productie, de mate van zelfvoorzienendheid en de import/export. U krijgt ook informatie over de wetgeving en de contactgegevens van de overheidsinstellingen actief binnen de sector.

U kan de studie opvragen bij ons kantoor ter plaatse via zagreb@hub.brussels.

24 april 2020

Bijkomende informatie