U bent hier

De Franse economie zal dit jaar meer opveren dan verwacht

De Franse centrale bank (Banque de France) heeft op maandag 15 maart 2021 haar nieuwe macro-economische prognoses bekendgemaakt. De Franse economie zou in 2021 met 5,5% groeien – tegen de 5% die eerder werd voorspeld. Dit wordt verklaard door een de verwachte sterke opleving van de consumentenuitgaven in de tweede helft van het jaar. Ook in 2022 en 2023 zal de economie zich blijven herstellen met een groei van respectievelijk 4% en 2% van het bruto binnenlands product.

Voor de eerste helft van 2021 is de Banque de France voorzichtiger door de soms wisselende coronamaatregelen. De bedrijvigheid zou in de eerste helft van dit jaar stabiel moeten blijven op voorwaarde dat er geen extra zware coronamaatregelen worden getroffen. Men schat dat de ondernemingen zich nu goed hebben aangepast aan de maatregelen.

Het echte herstel komt dus in de tweede helft van 2021 indien de vaccinatiecampagne succesvol blijkt en het normale leven opnieuw zijn gang kan gaan.

Door de onzekerheid over de ontwikkeling van de pandemie, handhaaft de Banque de France nog twee alternatieve scenario’s. Een nog gunstiger scenario bestaat waarin de groeiprognose 7% bedraagt, in een meer pessimistisch scenario gaat men uit van een groei van slechts 3%.

Bronnen:

16 maart 2021