U bent hier

De Estse start-upsector - koploper in Europa

De start-ups van Estland toonden in 2022 hun veerkracht en aanpassingsvermogen te midden van de uitdagingen die werden gesteld door oorlog en economische onzekerheid. Ondanks een moeilijk jaar boekten Estse start-ups indrukwekkende resultaten, waaronder een groei van 49% in omzet van 1,4 miljard naar 2,1 miljard EUR. Het werkgelegenheidspercentage steeg met 22%, wat zich vertaalt naar 9.954 mensen die lokaal in dienst zijn. Bovendien werden financieringsdeals afgesloten ter waarde van 1,3 miljard EUR, met een groeipercentage van ongeveer 40% vergeleken met het voorgaande jaar.

In 2022 verwelkomde Estland twee nieuwe unicorns - Veriff en Glia - waarmee het land zijn positie als eerste in Europa qua aantal unicorns per hoofd van de bevolking versterkte. Op dit ogenblik heeft Estland 1.444 start-ups, waarvan 98 nieuwe start-ups opgericht in 2022 en Q1 van 2023.

Volgens het rapport "State of European Tech 2022" van Atomico, Slush en Orrick heeft Estland het hoogste aantal start-ups per hoofd van de bevolking (1.090 start-ups per 1 miljoen inwoners), gevolgd door IJsland en Ierland. Estland stond op de derde plaats wat betreft het gemiddeld aantal werknemers per start-up. Het rapport benadrukte ook de inspanningen van de Estse regering om start-ups te ondersteunen, waaronder de oprichting van het e-Residency-programma en de creatie van het 'Startup Visa' voor niet EU-investeerders en voor het vergemakkelijken van het proces voor Estse start-ups om niet-EU-talent aan te trekken. Beide initiatieven hebben geholpen om talent en investeringen aan te trekken. 

Volgens Statistics Estonia werkten er in 2022, 13.694 mensen voor Estse start-ups, wat betekent dat elke 56e persoon van de Estse beroepsbevolking betrokken was bij start-ups. De start-up Wise stond met 567 nieuwe aanwervingen in 2022 bovenaan de lijst van de grootste recruiters, gevolgd door Bolt (+249), Monese (+127), Veriff (+82) en Eurora Solutions (+78). Op basis van de statistieken van de Estse Belasting- en Douanedienst maakte het aantal werknemers in Estse start-ups 1,5% uit van de omvang van de beroepsbevolking in Estland aan het einde van 2022 (679.353 werknemers).

Bovendien werd Estland erkend als het meest ondernemende land in Europa met de prijs 'Entrepreneurship Education Awards 2022' van de Europese Commissie. De prijs benadrukte de inspanningen van Estland om ondernemerschapsonderwijs te bevorderen in scholen en universiteiten, door o.a. de implementatie van een uitgebreid curriculum voor ondernemerschapsonderwijs. Deze inspanningen hebben geholpen om een cultuur van ondernemerschap in Estland te stimuleren, wat heeft bijgedragen aan de groei en het succes van het start-up-ecosysteem.

24 maart 2023