U bent hier

De Estse economie herstelt sneller dan verwacht van de recessie

Het is niet verwonderlijk dat de beperkingen van de toeristische sector de Estse economie het hardst getroffen hebben. Maar toch doet de Estse economie het beter dan verwacht. De sterkste bijdrage aan de economische groei kwam van handel, ICT, financiële en verzekeringsactiviteiten, gezondheids- en sociale zorg en de energiesector. Bij al deze activiteiten liep de groei van de toegevoegde waarde in de dubbele cijfers ten opzichte van vorig jaar. De bbp-groei werd afgeremd door de inkrimping van de toegevoegde waarde in de bouw, huisvesting en voeding, de landbouw en de verwerkende industrie. De toegevoegde waarde van de zwaarst getroffen sector in deze crisis - huisvesting en voeding - daalde in het eerste kwartaal met 42%.

Strengere beperkingen in het eerste kwartaal drukten de particuliere consumptie, die voor het vierde kwartaal op rij daalde. De consumptie was nu echter beter bestand tegen de beperkingen in vergelijking met de eerste golf van de pandemie. De overheidsuitgaven (+7% in Q1 2021) zijn tijdens deze crisis aanzienlijk gestegen wat een sterke bijdrage geleverd heeft aan de economische groei.

De investeringen stegen opnieuw met maar liefst 55% op jaarbasis. Achter die sterke groei zit vooral de grootschalige investering in computersoftware van Volkswagens dochteronderneming in Estland. De groei van de uitvoer van goederen en diensten bedroeg 4% op jaarbasis. De export van goederen groeide voor het derde kwartaal op rij, terwijl de export van diensten voor het eerst sinds het begin van de pandemie terugkeerde naar het positieve gebied. De invoer van diensten nam opnieuw toe door VW-investeringen.

De verwachtingen zijn dat het economische sentiment in Estland blijft verbeteren. De vooruitzichten zijn vooral verbeterd in de verwerkende industrie en de dienstensector. Een extra stimulans komt in het najaar wanneer de pensioenhervorming het mogelijk maakt om pensioensparen op te nemen. Het bedrag is gelijk aan 4,6% van het voorspelde bbp van dit jaar (3,7% na inkomstenbelasting). De verwachting is dat dit vooral naar particuliere consumptie zal gaan, maar het zal ook gevolgen hebben voor vastgoedinvesteringen. Bovendien zou de groei van de overheidsinvesteringen dit jaar moeten doorgaan dankzij de steun van de EU-fondsen.

31 mei 2021