U bent hier

De dynamische expansie van de bouwsector gaat door in Hongarije

De Hongaarse bouwsector bereikte een stijging van ongeveer 22 procent in het jaar 2018 in vergelijking met voorgaande jaren. De nominale waarde van de prestaties van de sector bereikte 3.300 miljard HUF. Na het dieptepunt in 2013 waren in 2017 14.300 nieuwe woningen gebouwd en in 2018 was dit aantal 23-25.000. Het aantal werknemers in de sector steeg met ongeveer 18.000 in een jaar, dus vandaag werken 335.000 mensen in de bouwsector. Het aantal woningrenovaties bedroeg in 2018 ongeveer 180.000. Wenselijk is 400.000 gerenoveerde appartementen per jaar, ook rekening houdend met de achterstand van renovaties in de afgelopen tien jaar. De prestatie van de bouwsector van vorig jaar bedroeg 3.347 miljard HUF. Dit is 22,3 procent hoger dan in 2017. Vorig jaar en het jaar daarvoor was de totale groei meer dan 150 procent in vergelijking met 2016. In 2019 wordt een extra toename van 15 procent verwacht in de sector op basis van de ondertekende contracten. Alle subsectoren zullen kunnen groeien, maar niet in gelijke mate. De grootste expansie zal waarschijnlijk te vinden zijn in de bouw van andere faciliteiten, d.w.z. wegenbouw, spoorwegaanleg, grote infrastructuur- en milieu-investeringen. In deze sectoren zou een groei van meer dan 15 procent ook geen verrassing zijn.

Particuliere bestellingen zijn goed voor de helft van de bestellingen van bedrijven in de bouwsector. Dit jaar verwachten bedrijven een verdere daling van openbare aanbestedingen en overheidsopdrachten. Bedrijven verwachten een toename van ongeveer tien procent in de kosten van bouwmaterialen, vrachttarieven en huurprijzen voor bouwmachines, terwijl de arbeids- en onderaannemingskosten met 10-15 procent zouden stijgen.

De binnenlandse bouwstofproducenten zijn erin geslaagd in 2018 een aanzienlijke groei te realiseren, maar de vooruitzichten voor 2019 zijn ook goed. Wat de productietrends betreft, zal dit jaar vooral worden bepaald door de bouw van woongebouwen, maar ook de energetische renovaties - of woningisolaties – staan in de schijnwerper. Industriële investeringen zullen natuurlijk niet verwaarloosbaar zijn. Vanwege de bouw van woongebouwen en de energetische renovaties schat de industrie dat de hoogbouw verder zal toenemen op basis van marktfeedback. Hiervan zou ook de Hongaarse bouwmaterialenindustrie kunnen profiteren. Vanaf 2019 is er een aanzienlijke efficiëntieverhoging nodig op de binnenlandse bouwmarkt. Op basis van de opdrachtenbestanden en de productiviteit van de sector zou in 2019 er een tweecijferige toename van de productiewaarde kunnen zijn.

De bouwmarkt van Visegradlanden (Hongarije, Tsjechië, Slowakije, Polen) zal naar verwachting in 2019 gezamenlijk met 9 procent toenemen, tegen een totale groei van 1,5 procent in westerse landen. Volgens de gegevens van 2017 hebben de V4-landen een marktaandeel van 5 procent uit 19 landen van EUROCONSTRUCT (in euro). De V4-landen zullen de komende jaren 30 procent bijdragen aan de groei van de bouwmarkt.

De groei van de bouwmarkt zal in de prognoseperiode (2019-2021) gemiddeld tot 1,6% per jaar vertragen. Het volume van de bouwmarkt in 2021 kan echter nog steeds met 15 procent onder het niveau van 2007 liggen. Het verschil tussen nieuwbouw en renovatie is onlangs afgenomen, vooral door de groei van nieuwbouw in 2017-2018. Vanaf 2019 wordt verwacht dat de renovatie het voortouw zal nemen, omdat de verwachting is dat de prestaties van de nieuwbouwsector zullen afnemen. Volgens voorspellingen zal de bouw van appartementsblokken geleidelijk aan de bouw van eengezinswoningbouw overtreffen. In 2021 zal de bouw van appartementen waarschijnlijk 58 procent van de woningmarkt uitmaken, terwijl de eengezinswoningbouw 42 procent voor zijn rekening zal nemen.

Groei, ontwikkeling, winstgevendheid

Er is een sterke groei op de Hongaarse markt voor de bouwmaterialen. Bij binnenlandse fabrikanten waren bakstenen goed voor 15-20 procent, metselwerkmaterialen voor 40 procent en isolatiematerialen voor 25-30 procent van de totale productie en verkoop. De Hongaarse industrie zal dit tempo in 2019 waarschijnlijk kunnen handhaven. Wat betreft de vraag naar plasticmaterialen, d.w.z. EPS isolatiematerialen, moet worden benadrukt dat er in de loop van het jaar een stijging van meer dan 10 procent in de verkoop was, wat perfect toont hoe matig het aandeel van energie-optimale renovatie nog steeds in Hongarije is.

Doordat de prognoses een grotere stijging rapporteerden, hebben de fabrikanten een enorme overcapaciteit. Zo was er in 2018 geen aanzienlijke prijsstijging voor EPS isolatie. Een aanzienlijke toename van ongeveer 15-20 procent werd vorig jaar bereikt voor zogenaamde bouwchemicaliën. In 2019 verwachten fabrikanten het niveau van 2018 voor nieuwbouw, dus er is eerder stagnatie of minder groei. Net als vorig jaar zullen de belangrijkste overheidsinvesteringen en investeringen op gemeentelijk niveau dit jaar het belangrijkste onderdeel van de bouwproductie zijn, waardoor dit een impact op de capaciteiten van aannemers en fabrikanten heeft.

Financieringsbronnen

Naar verwachting zal civiele techniek de motor van de groei zijn tijdens de prognoseperiode met jaarlijkse groeipercentage van tussen 2,5 en 5 procent in constante prijzen. De groei zal worden bevorderd door het gunstige algemene economische klimaat, de infrastructuurprogramma's van de Europese Commissie (plan-Juncker), EU-fondsen en programma's op nationaal niveau, vooral bij de renovatie van wegen en spoorwegen.

De verwachte afname of herstructurering van EU-subsidies die na 2020 in Hongarije in werking treden, zal in Hongarije geen ernstige economische problemen veroorzaken. Voorwaarde is wel dat in de jaren 2018-2020 de economische ontwikkeling groot genoeg is en er aanzienlijke investeringen in de bouwsector gebeuren.

De bedrijven van de sector zijn momenteel goed voorzien, onder andere vanwege het feit dat banken investeringsleningen van 2,5 en 5 procent aan bouwbedrijven aanbieden, en ze hebben ook veel leasebedrijven tot hun beschikking. Subsidies zijn ook beschikbaar, omdat de regering begin 2018 een kader van 30 miljard HUF heeft geopend voor de financiering van efficiëntiebevorderende, capaciteitsopbouwende investeringen. Deze bron is volgend jaar ook beschikbaar. Vorig jaar besteedde de bouwsector 25 procent meer aan investeringen dan in 2017. Er wordt verwacht dat 2019 veruit het belangrijkste jaar van efficiëntieverbeteringen zal zijn in de bouwsector.

Het is een positief gegeven dat er een capaciteitsverhogende, efficiëntieverhogende begrotingssteun van 36 miljard HUF vastgesteld is, de btw van 5 procent tot 31 december 2023 onder bepaalde voorwaarden verlengd wordt, overheidsmaatregelen zijn genomen voor de stimulering van de woningbouw en dat de wet inzake overheidsopdrachten is gewijzigd.

Problemen

Vorig jaar zijn de energetische renovaties die voorgesteld werden door de bevolking niet aanzienlijk toegenomen en zelfs in de laatste maanden begon dit segment enigszins af te nemen.

De bedrijven zijn van mening dat de afgelopen jaren de positie van de schuldgraad gunstiger gebleven is door een betere opvolging vanuit de overheid. De omvang van de schuldgraad in de jaren 2017-2018 daalde aanzienlijk, maar het percentage was nog steeds hoog op het einde van 2018, naar schatting heeft het 150 miljard HUF bereikt.

De overgrote meerderheid van bedrijven heeft nog steeds geen financiële reserve en hun liquiditeitssituatie is onbevredigend. Dit geldt vooral voor micro- en kleine ondernemingen. Dit is deels te wijten aan het feit dat de rol van de ondernemingen in onderwijs, innovatie en andere sociale participaties vaak van laag niveau is of vaak is het helemaal onbestaande. In het kredietprogramma voor economisch herstel konden slechts enkele bouwbedrijven meedoen in 2018.

In 2018 waren de voorbereidingen voor investeringen in de nationale economie niet voldoende versneld, economische processen werden niet ingekort en er is geen sterkere marktcontrole gerealiseerd.

De bouwsector kampt met een groot tekort aan specialisten. Tegen het einde van 2017 groeide het aantal medewerkers tot meer dan 300.000. Een deel van de snelle groei is „latent”. Ongeveer 15.000 mensen zijn mogelijk zonder geldige documenten in arbeid genomen en de werkelijke expansie wordt geschat op 10-12.000 mensen in 2016. In 2018 steeg het aantal werknemers met nog eens 20.000. De ongeschoolde arbeidskrachten van de nieuwe beroepsbevolking veroorzaken veel moeilijkheden. Het herstel versterkte de aloude problemen van professionele arbeid in de sector die door de recessie deels verborgen bleven. Alle basisberoepen in de bouwsector kampen met tekorten in het hele land. De reden voor het efficiëntieprobleem in de bouwsector is het gebrek aan vakmensen (zowel in ingenieursdiensten als gespecialiseerde werkzaamheden) en het gebrek aan moderne machines en technologieën. Het land probeert de naar het buitenland geëmigreerde vakmensen terug naar huis te roepen en het tekort aan professionelen aan te pakken door het ontwikkelen, het moderniseren en de capaciteit op te bouwen. De gereedschappen en uitrusting moeten worden gemoderniseerd. Er is behoefte aan investeringen die de vraag naar arbeidskrachten in de sector verminderen.

CONSTRUMA  2019

CONSTRUMA, de meest prestigieuze en grootste tentoonstelling van de bouwsector in Hongarije, werd dit jaar door 50.000 mensen bezocht. In Hungexpo in Budapest presenteerden 600 exposanten uit 20 landen hun nieuwigheden. In het kader van de 38e internationale bouwbeurs vond de 10e HUNGAROTHERM internationale tentoonstelling van verwarming, ventilatie, airconditioning en sanitairtechniek plaats, daarnaast was er ook de 7e CONSTRUMA KERT sier- en tuintentoonstelling en tenslotte de 8e OTTHONDesign huishoudelijke tentoonstelling.

2 mei 2019