U bent hier

De brexit is een feit: wat nu?

31 januari 2020 – klokslag middernacht onze tijd, stappen de Britten officieel uit de EU. Daarmee wordt de brexit, bijna 4 jaar na het historische referendum, eindelijk een feit. De voorbije maanden kwam de uittredingsprocedure in een stroomversnelling terecht, toen de Conservatieve Partij van Brits premier Boris Johnson op 12 december 2019 een grote verkiezingsoverwinning behaalde. Het terugtrekkingsakkoord dat Johnson met de EU onderhandelde, moest bijgevolg alleen nog worden geratificeerd en ondertekend – wat inmiddels gebeurd is.

“Wel gaat de brexit gepaard met een overgangsperiode”, verduidelijkt Hans De Backer, brexit-coördinator bij Flanders Investment & Trade. “Concreet betekent dit dat de Britten nog tot en met 31 december 2020 deel zullen blijven uitmaken van de interne Europese markt én de douane-unie. Voor Vlaamse exporteurs die handeldrijven met het VK, verandert er dit jaar nog niets. Wel blijft de vraag of Britse goederen tijdens de overgangsperiode zullen worden beschouwd als goederen van EU-oorsprong in het kader van EU-handelsakkoorden met derde landen.”
 

Wat na de overgangsperiode?

Het VK en de EU zullen van de overgangsperiode gebruikmaken om een vrijhandelsakkoord te onderhandelen. Bedoeling daarbij is om invoertarieven te vermijden en om niet-tarifaire barrières, zoals bijkomende kwaliteitseisen, tot een absoluut minimum te beperken. Wat de uitkomst van die onderhandelingen zal zijn, is nog koffiedik kijken. Wel staat vast dat Vlaamse bedrijven die naar het VK exporteren, te maken zullen krijgen met douaneformaliteiten en voedselveiligheidscontroles vanaf 1 januari 2021 – daags na de overgangsperiode. Mogelijk komen er ook afwijkende regelgevingen om rekening mee te houden.

“We roepen onze Vlaamse bedrijven dus op om zich te blijven voorbereiden op de komst van douaneformaliteiten”, voegt Hans De Backer toe. “Alleen mits een goede voorbereiding kan onze bedrijfswereld de Britse markt vanaf 1 januari 2021 ‘just in time’ blijven bevoorraden met de kwaliteitsproducten waar onze regio om bekend staat. In Vlaanderen beschikken we in elk geval over sterke logistieke diensten en infrastructuur om onze rol van betrouwbare handelspartner ook in de toekomst optimaal te vervullen.”

Daarnaast is het essentieel om een uitgekiend ‘Go Beyond Brexit’-actieplan op te stellen. Hans De Backer: “Daarmee bedoelen we een strategische aanpak op de langere termijn, waarbij bedrijven niet alleen hun positie in de Britse markt verdedigen, maar tevens hun exportactiviteiten in de rest van de wereld verder diversifiëren.”
 

U staat er niet alleen voor

Om uw export schrap te zetten voor het leven na de brexit-overgangsperiode, kan u onder meer rekenen op ondersteuning via het actieprogramma van Flanders Investment & Trade (FIT). Daarnaast zijn er verschillende steuninstrumenten beschikbaar via zowel FIT als het Vlaams Agentschap Innoveren & Ondernemen (VLAIO).

Wenst u praktisch advies omtrent de brexit? Of wil u de mogelijke impact op uw exportactiviteiten in kaart brengen? Neem contact op met het brexit-team van FIT via brexit@fitagency.be. Of ontdek onze tips op www.flanderstrade.be en www.brexitready.be.

30 januari 2020