U bent hier

De Braziliaanse real, één van de sterkste munten van 2022

Hoge rentetarieven, de stijgende prijs van grondstoffen en relatieve stabiliteit in het binnenlands beleid hebben sinds begin dit jaar bijgedragen aan de appreciatie van de real ten opzichte van de dollar en de euro. Dit is uiteraard goed nieuws voor de Vlaamse exporteur die zijn producten op de Braziliaanse markt wenst te brengen.

Na eerder deze maand onder R$ 5,00 te zijn gezakt, kent de wisselkoers van de real zijn grootste continue daling ten opzichte van de dollar sinds juli 2009. Ook ten opzichte van de euro heeft de real aan waarde gewonnen: een revaluatie met meer dan 30% in vergelijking met vorig jaar. Daar waar 1 euro eind maart 2021 nog R$ 6,80 waard was, is deze gezakt naar ongeveer R$ 5,25.

De belangrijkste reden voor de recente appreciatie van de Braziliaanse munt is dat Brazilië één van de weinige landen is met een positieve reële rente. Een andere factor die bijdroeg aan de opwaardering van de real is de prijsstijging van de grondstoffen. De prijs van ijzererts steeg met 29%, deze van sojabonen en olie met respectievelijk 30% en 60%. Deze prijsstijgingen droegen zo indirect bij aan de appreciatie van de real.

29 maart 2022