U bent hier

De arbeidsmarkt in Spanje

Spanje wordt beschouwd als een van de meest zorgwekkende arbeidsmarkten in de EU. Volgens recente gegevens is de Spaanse werkloosheid in het vierde kwartaal van 2020 echter gedaald tot 16%. In dit cijfer zijn de tijdelijke ontslagen werknemers in het kader van de pandemie niet meegerekend, wat betekent dat het reële werkloosheidscijfer aanzienlijk hoger kan liggen. Ook de jeugdwerkloosheid is structureel problematisch, met in bepaalde gebieden tot zelfs 40%.

In Spanje worden veel van de arbeidsmarktinstellingen sterk door de wet beïnvloed. Er zijn specifieke voorschriften inzake arbeidsbescherming, arbeidstijd en minimumloon, waarmee Vlaamse bedrijven rekening moeten houden alvorens zich in Spanje te vestigen.

Het marktonderzoek, uitgevoerd door ICEX, Spaans export- en investeringsagentschap, verschaft informatie over het aanwervingsproces, alsook over de soorten contracten en de voorwaarden ervan, materiële wijzigingen van de arbeidsvoorwaarden, buitenlandse werknemers, uitzendbureaus in Spanje, processen in verband met de registratie bij de sociale zekerheid, de stimulansen en de bijdragen. Ook andere gegevens met betrekking tot werktijden, minimumloon en vereisten voor het openen van een centrum in Spanje zijn in deze marktstudie te vinden.

28 april 2021

Bijkomende informatie