U bent hier

De aardappelsector in Kroatië

De aardappelsector speelt in Kroatië een belangrijke rol in de gewasproductie. De aardappel is in termen van totale productie de belangrijkste groente die in het land geteeld wordt. 

In Kroatië zijn de meeste producenten voornamelijk kleinere familieboerderijen die geen beroep kunnen doen op uitgebreide subsidies. De gebruikte technologie is weinig geavanceerd wat ervoor zorgt dat de productie kleiner is dan in EU-landen als Duitsland en België. De arbeidsintensiviteit van de productie is dan ook vrij hoog, behalve in technologisch beter uitgeruste bedrijven die doorgaans ook economisch sterker staan. 

Ondanks de gunstige agro-ecologische omstandigheden om aardappelen te telen, daalt de lokale productie licht en is deze qua prijs doorgaans niet-competitief t.o.v. het aanbod uit andere EU-landen. Kroatië voert ook weinig aardappelen uit naar het buitenland. 

De import is de voorbije jaren daarentegen sterk toegenomen en dit zowel van pootgoed als van jonge en late aardappelen. De coronacrisis lijkt deze tendens nog te versnellen. 

U kan de studie aanvragen bij ons kantoor in Zagreb via zagreb@hub.brussels

15 juli 2020

Bijkomende informatie