U bent hier

De 2 Griekse eilanden die eerst "groen" zullen worden met schone energie en elektriciteit.

De 2 Griekse eilanden die eerst "groen" zullen worden met schone energie en elektriciteit.

Twee Griekse eilanden versnellen de overgang naar groene energie terwijl ze de elektrische arena betreden met behulp van RES-projecten.

Dit is Astypalea, waar de interesse van de Duitsers voor elektrische voertuigen al duidelijk is, terwijl de nodige projecten voor RES en de infrastructuur van het laadnetwerk worden uitgevoerd. Het volgende eiland is Halki met soortgelijke projecten en een sterke Franse interesse.

1. Astypalea: elektrificatie van beide energieprojecten

Het eerste en bekende project voor e-mobiliteit in Griekenland is het project Astypalea 4.0 met een totale investering van 20 miljoen euro. Astypalea is een Grieks eiland van de Dodekanesos in het zuiden van de Egeïsche Zee. In juni 2021 zal de start van het project en de start van de aanbesteding voor de bouw van een hybride RES-systeem aangekondigd worden door de Griekse regering. Er is ook afgelopen november een memorandum van samenwerking (MoU) voor elektrische voertuigen ondertekend met de vertegenwoordigers van Volkswagen, waarbij het bedrijf overgaat tot de levering van de eerste elektrische voertuigen aan de gemeente.

Op het gebied van energie zullen twee soorten infrastructuurprojecten ontwikkeld worden.

  • Het eerste betreft de bouw van hybride stations voor de opwekking van energie uit RES. Er wordt geschat dat 3 MW vermogen zal ontwikkeld zijn via wind- en fotovoltaïsche centrales, terwijl tegelijkertijd 2 MW en 7 MWh energieaccumulatoren zullen worden gecreëerd. Deze aanbesteding zal worden uitgevoerd door de Hellenic Electricity Distribution Network Operator (HEDNO) en betreft de dekking van 100% van de energiebehoefte van het eiland. Er zijn momenteel 4 dieselcentrales die 90% van de energie van het eiland produceren, wat neerkomt op 1 MW.
  • Het tweede energieluik betreft de aanleg van een laadnetwerk voor de 1500 conventionele voertuigen die via Volkswagen worden vervangen door elektrische voertuigen. Volgens bronnen zal de aanbesteding van dit project uitgeschreven worden door de gemeente van Astypalea.

Voor beide projecten is het sleuteljaar 2023 aangezien dan de oplevering van de eerste fase is voorzien. Doel is om tegen die tijd 100% van de voertuigen en laders te vervangen terwijl RES-projecten voor 60% zullen afgerond zijn. De olieproductie-eenheden zullen naar verwachting ook na voltooiing van de hybride projecten op het eiland blijven om als reserves te functioneren.

Stimulansen voor e-mobiliteit in Astypalea

Het Grieks Minsiterie van Milieu en Energie gaat door met een reeks sterke prikkels om over te gaan op e-mobiliteit in Astypalea. Zo zal een eigenaar van een wagen die een elektrische wagen wil aanschaffen, een subsidie ​​ter waarde van 15.000 euro kunnen krijgen indien hij zijn oude wagen inruilt. De stimuleringsmaatregelen zijn voor elektrische auto's, tweewielers, fietsen, taxichauffeurs en de bouw van opladers.

2. Het tweede groen eiland, Halki

Er wordt verwacht dat ook een ander eiland groen zal worden en elektrische voertuigen, RES-centrales en oplaadpunten zal aanschaffen. Dit is het eiland Halki (ook een eiland van de Dodekanesos in het zuiden van de Egeïsche Zee), waar grote belangstelling is van belangrijke Franse bedrijven. Meer specifiek is het de Franse auto-industrie Citroen, het Franse energiebedrijf van RES Vinci Energie en Akuo Energy Greece, dat actief is op het gebied van fotovoltaïsche, wind- en kleine waterkrachtprojecten. Dit is niet gewoon een ander idee in ontwikkeling, maar een project met basis, aangezien, de relevante ondertekening van een memorandum van overeenstemming rond half juni verwacht wordt.

De Griekse Regering ondersteunt beide projecten in het kader van haar National Energy and Climate Plan en is zeer enthousiast over partnerschappen tussen de private en publieke sector. Aangezien belangrijke internationale spelers beslissen om naar Griekenland te komen om dergelijke projecten uit te voeren zal dit zonder enige twijfel blijk geven van vertrouwen in de groeivooruitzichten van Griekenland.

De ontwikkeling van een groener, duurzamer en e-gemobiliseerd eiland zal meerdere positieve effecten hebben op de Griekse economie en haar samenleving. Dergelijke projecten bieden kansen aan Vlaamse bedrijven om deel te nemen aan het verder duurzaam ontwikkelen van Griekenland en hun producten, technologieën en diensten te introduceren aan de Griekse markt.

Bronnen:

Ypodomes, Ministry of Foreign Affairs, Volkswagen

1 juni 2021