U bent hier

COVID-klap voor Californië's creatieve sector

Het OTIS College is een gerenommeerde private hogeschool voor opleidingen in kunst en design, gevestigd in Los Angeles, Californië. Jaarlijks laat het door onderzoeksbureau Beacon Economics de polsslag meten van de creatieve economie in Californië, vooral in termen van aantal bedrijven, grootte van die bedrijven, en tewerkstelling.

Vijf grote deelsectoren worden bekeken in dat 'Report on the Creative Economy':

  • Entertainment and Digital Media;
  • Architecture and Related Services;
  • Fashion;
  • Fine Arts and Performing Arts;
  • Creative Goods and Products wat dingen als design, meubelproductie, verlichting, ceramiek ... overkoepelt.

De COVID-19-pandemie bracht in het eerste kwartaal van 2020 een abrupt ​​einde aan de langste economische expansie in de geschiedenis van de VS (128 maanden of 10,5 jaar). In die periode van zowat 10 heuglijke jaren had de creatieve economie van Californië een recordgroei gekend. Tussen 2008 en 2019 nam de tewerkstelling er toe met bijna 16%, of 146.000 extra jobs, tot ongeveer 1,1 miljoen banen (op een totaal van 18 miljoen over alle niet-landbouwsectoren in Californië).

De diverse deelsectoren toonden in die 10 jaar weliswaar uiteenlopende evoluties. Zo steeg het aantal jobs in Entertainment & Digital Media zelfs met 32% of een extra 188.000 eenheden, terwijl er in Creative Goods & Products, en in Fashion respectievelijk 16 en 27% verloren gingen. Maar het globale plaatje was dus wel duidelijk positief.

En toen kwam COVID-19 …

De pandemie heeft een verwoestende impact gehad op de tewerkstelling. Over heel Californië gingen er in de creatieve economie 175.360 banen (ruwweg 13%) verloren tussen februari en december 2020. In Los Angeles County ging het om een verlies van 109.400 jobs (24%).

In Entertainment & Digital Media sneuvelden er 128.100 arbeidsplaatsen in Californië (waarvan zo’n 60.000 in film- en tv-productie), in Fashion waren het er 22.870, in Fine Arts & Performing Arts 15.900.

En jobverlies in de creatieve sector heeft een massaal domino-effect op andere delen van de economie. Om er maar één te noemen: als er bijvoorbeeld geen film-crews en -sets van hot naar her verplaatst moeten worden, krijgt ook de logistieke nijverheid een zware klap. Het indirecte banenverlies raamt Beacon Economics op 167.000.

Reken je daar dan nog de impact bij van inkomenverlies en dus lagere bestedingen van al die mensen aan allerhande goederen en diensten uit de meest uiteenlopende sectoren, dan kom je tot een totaal van meer dan 500.000 jobs die verdwenen zijn, een verlies van 47 miljard USD aan inkomen uit arbeid, en een terugval van 140 miljard USD in de totale economische output van Californië.

Het volledige rapport, dat in veel meer detail inzoomt op de genoemde deelsectoren en op diverse regio's in Californië, kan u vinden via de link hieronder. 

25 maart 2021