U bent hier

CORONAVIRUS - De toestand in Singapore

1. Algemene toestand

Singapore is tijdens de pandemie vaak aangehaald als de ‘golden standard’ voor de manier waarop men deze uitbraak aanpakte. Sinds januari 2020 zet de stadstaat zeer sterk in op contact tracing en quarantaine van zowel bezoekers als mensen die in aanraking zijn geweest met een bevestigd geval. De eerste echte golf kwam er april 2020 en Singapore kreeg te maken met een aantal zeer grote besdmettingshaarden in slaapzalen van de 350.000 gastarbeiders in Singapore. Daarbij zijn ongeveer de helft van de arbeiders besmet geraakt. Door het hermetisch afsluiten van deze leefwerelden van de rest van de bevolking (nog steeds zo goed als volledig van toepassing), het sluiten van de grenzen en zeer strikte maatregelen kreeg Singapore de uitbraken onder controle. De algemene situatie is steeds onder controle gebleven en op basis van serologisch onderzoek schat men dat slechts 0,25% van de totale bevolking besmet is geraakt in 2020 (tegenover 48% van de gastarbeiders). Ook Singapore heeft zijn deel van lockdowns gekend (Circuit Breaker genoemd) en wisselend succes bij voorzichtige pogingen om bepaalde maatregelen te versoepelen. Duidelijk communicatie, strenge maatregelen en vooral een strenge toepassing van deze maatregelen (bijv. verplichte hotel quarantaine van 14 tot 21 dagen, het land uitzetten van buitenlanders die de COVID-maatregelen overtreden, zware boetes of zelfs gevangenisstraffen,....) en een quasi sluiting van de grenzen (hoewel Singaporezen steeds Singapore binnen mochten, werd hen het reizen ontraden door hen gesubsidieerde gezondheidszorg te ontnemen mochten ze bij terugkeer ziek zijn), heeft er echter voor gezorgd dat er in Singapore nooit een overbelasting is geweest van het medisch apparaat. Dat is allemaal gewijzigd sinds augustus 2021 wanneer Singapore een vaccinatiegraad haalde van meer dan 70% van de bevolking en overwogen werd om COVID-19 niet langer als een pandemisch maar als endemisch te beschouwen en langzaam de zaken te versoepelen mits doorgedreven testen (zelf testen en PCR). Vandaag zijn er slechts zeer weinig beperkingen van kracht.

2. Voorzorgsmaatregelen

Maatregelen voor in- en uitreizen

Vanaf 29 augustus kunnen reizigers die gedeeltelijk of niet gevaccineerd zijn Singapore weer binnen, weliswaar met een coronatest. Meer info op https://www.ica.gov.sg/enter-transit-depart/entering-singapore

Voorlopig blijft het verbod op de toegang tot horecazaken voor niet-gevaccineerden van toepassing. Niet of gedeeltelijk gevaccineerden mogen geen handelsbeurzen bezoeken. Meer informatie vindt u op de site van het ministerie van Volksgezondheid via deze link.

Lokale maatregelen 

In de ziekenhuizen en op het openbaar vervoer blijft het dragen van een masker verplicht.
Meer info via deze link op https://www.moh.gov.sg/covid-19-phase-advisory

3. Exitstrategie

Net zoals veel andere landen in Azië had Singapore een 0-gevallen beleid. Hoewel de aanpassing van pandemisch naar endemisch reeds in de zomer van 2021 gegaan is, bleef het land zeer voorzichting. Pas in april 2022 opende het de grenzen en pas vanaf september 2022 kunnen niet-gevaccineerden het land weer betreden en worden de regels in verband met het dragen van een masker versoepeld.

4. Economie

a. Economische impact

Als Aziatische HUB werd Singapore zeer zwaar getroffen. In 2020 kromp de economie met 4,1% (na een stijging van 1,3% in 2019). In 2021 waren de cijfers echter beter dan verwacht met een stijging van 7,2% van GDP (Gross Domestic Product). Ook in 2021 deed de maakindustrie het schitterend (+ 13,2% , na een stijging van 7,5% in 2020), en dit valt ook binnen de strategie van Singapore om meer high value and high strategic goederen te produceren (zoals semi-conductors, vaccins,...).

Eén van de sectoren die het best presteerde in 2020 was de productiesector met een stijging van 7,3% na een daling in 2019 van 1,5%. De subsectoren zoals biomedische productie, transport engineering, elektronica en precisie engineering deden het uitstekend. De bouw die in 2020 nog daalde met 36%, steeg in 2021 met 20%. De dienstensector die daalden in 2020 met 5,1% steeg in 2021 met 5,6%. ICT, vastgoed en kleinhandel scoorden veruit het beste. Voor 2022 is er een voorzichtige groei van 3 tot 5 % voorspeld.

De impact van Covid en de verstrengde voorwaarden om als buitenlander in Singapore te werken zijn sterk te voelen op de Belgische expat gemeenschap. Verschillende Vlaamse bedrijven sloten hun deuren en de expats keerden huiswaarts of naar het Midden-Oosten. Toch openden verschillende Belgische bedrijven hun deuren in 2020 en 2021, vaak start-ups en innovatieve bedrijven. Vandaag (Augustus 2022) is de huur en arbeidsmarkt aan het oververhitten door een grote instroom van mensen uit Hong Kong en door de opstart van lokaal uitgestelde projecten zoals de bouw van appartementsgebouwen. De werkloosheid ligt lager dan 3% en voor elke werkzoekende zouden er 3 jobs beschikbaar zijn.

b. Handelsbelemmeringen

Er zijn geen noemenswaardige handelsbelemmeringen met Singapore vanuit België. De enige gemelde problemen betreffen invoer van vlees en de 'born and raised' issues waarbij Singapore de EU niet in zijn geheel beschouwt. België is nu wel het enige land dat een uitzondering heeft gekregen om gevogelte te sourcen in andere EU landen (voor zover er geen restricties zijn) en dit te verwerken in België voor export naar Singapore.

Botst u in Singapore toch op handelsbelemmeringen of andere problemen op het vlak van markttoegang? Laat het ons weten via handelsbelemmering@fitagency.be. Wij analyseren uw aangifte en maken die via de geijkte kanalen over aan de bevoegde instanties.

c. Relancemaatregelen

In 2020 en 2021 werd in totaal meer dan 100 miljard Singaporese dollar of 65 miljard euro aan steunmaatregelen voorzien. Dat is het equivalent van meer dan 20% van het BNP van Singapore. De focus was om zoveel mogelijk jobs voor Singaporezen veilg te stellen. De programma's zijn echter zo succesvol dat vandaag de werkloosheid minder dan 3,5% is voor Singaporezen en 2,5% voor de volledige bevolking (Belngrijk: wanneer je als buitenlander je job verliest, krijg je maar 30 dagen om het land te verlaten of een nieuwe job en werkvergunning te verwerven). Bedrijven klagen erover dat men geen gepaste profielen meer vindt en dat salarissen de pan uitswingen. Singapore heeft de toegang voor buitenlanders die willen werken in het middensegment van de markt zo goed als afgesloten. ​De sectoren die nog steeds lijden onder de huidige situatie zijn de luchtvaart, horeca en toerisme, vooral omwille van een tekort aan werknemers en niet door gebrek aan vraag.

d. Economische vooruitzichten

De Singaporese economie zou in 2022 groeien tussen de 3% en 5%. Singapore is altijd sterk geweest in langetermijnvisie en die ook uit te voeren. De pandemie zal achteraf gezien maar een kleine terugval zijn, van waaruit ze zelf bepaalde strategieën versterkt en sneller uitvoeren. De visie van digitale transformatie en automatie, wordt versneld uitgevoerd. 30% van Singapore's behoefte voor voedingsmiddelen tegen 2030 zelf te voorzien is nu belangrijker dan ooit. De bevolking klaarstomen voor de nieuwe digitale realiteit is een prioriteit op elk niveau. Bijkomende investeringen in de semi-conductor sector en de productie van vaccins, zullen in de komende jaren belangrijk zijn. 

e. Opportuniteiten op korte termijn

De eerste winnaars waren alles wat online service georiënteerd is: e-commerce, online entertainment services, online food delivery, afstandsonderwijs & training, .... Ook een aantal medische sectoren en de meeste logistieke bedrijven doen het gemiddeld goed en de vraag naar air cargo is gestegen. De overheid gaf in het begin van de crisis geld aan supermarkten en invoerders om zoveel mogelijk basisvoeding in te slaan met lange houdbaarheid.

De overheid plant al jaren om Singapore’s supply chain te diversifiëren om op dit soort crisissen voorbereid te zijn. Dit kan opportuniteiten bevatten voor onder andere voedingsbedrijven uit België. Traditioneel kopen Singaporezen bijna geen diepvriesgroenten en -fruit maar de huidige crisis heeft de verkoop aangemoedigd. De verkoop van diepvriezers en voedsel met lange houdbaarheid ging de hoogte in.

COVID-19-Ready Technology zoals contactloze oplossingen, desinfecterende oplossingen, automatisatie,... waren de volgende winnaars, zeker als er een element van co-creation of development aan de orde is. De overheid biedt genereuze subsidies voor Singaporese bedrijven die proefprojecten willen opstarten in het kader van innovatie en automatisatie, voor zover er een in Singapore gevestigd bedrijf is dat minstens 30% lokale aandeelhouders heeft. 

f. Opportuniteiten op lange termijn

Singapore zal van zodra het kan weer ‘open for international business’ zijn, met de ambitie om logistiek en innovatief  zowel regionaal en op wereldvlak een leidende rol te spelen. Het zal zijn HUB-rol voor digitale transformatie verder uitspelen.
Singapore zal versneld zijn bevoorrading en eigen strategische sectoren nog verder uitbouwen. Vorig jaar was al aangekondigd dat tegen 2030, 30% van de voedingsbehoeften uit Singapore zelf zal komen. Innovatieve ideeën zoals verticale landbouw of landbouw op daken, diepzee viskwekerijen, enz. zullen nog belangrijker worden. Bedrijven die daarvoor technologieën kunnen aanleveren zullen welkom zijn in Singapore. Binnenkort start men met de bouw van een 5e terminal op de luchthaven die de capaciteit verdubbelt. Alle havenactiviteiten verhuizen naar TUAS (gedeeltelijk in gebruik) waar de capaciteit sterk zal uitbreiden.

Om het aantal goedkope buitenlandse arbeider te verminderen, wordt zwaar ingezet op automatisatie. Momenteel werken er ongeveer 1 miljoen buitenlandse arbeiders en 350.000 expats in het middenkader en op managementniveau. Van die 1 miljoen arbeiders zijn ongeveer 300.000 actief in de bouw, evenveel zijn als huispersoneel aan de slag en de overige werken in diverse sectoren.

Singapore wil zich positioneren als HUB voor bedrijven die hun productie vanuit China willen verschuiven naar Zuidoost-Azië, niet als productielocatie maar als financiële, R&D en operationele regionale headquarters. Met een uitstekend werkend legaal systeem en goede verbindingen (onder normale tijden) met de rest van de regio wil Singapore de locatie bij uitstek zijn voor investeerders.

5. Nuttige links

6. Dossier Coronavirus

Het coronavirus heeft een wereldwijde impact, niet alleen op de gezondheid maar ook op de economie. Ook uw export kan hiervan gevolgen of zelfs hinder ondervinden.

FIT monitort de risico's dagelijks en ons buitenlands netwerk informeert u over alle implicaties voor Vlaamse exporteurs op hun internationale activiteiten.

In het dossier Coronavirus vindt u een aantal nuttige tips, adviezen en inzichten in de economische impact van de verspreiding van het virus op internationaal ondernemen.

Met vragen over internationaal ondernemen in tijden van Corona, kan u terecht bij exportadvies-corona@fitagency.be.

25 augustus 2022