U bent hier

CORONAVIRUS - De toestand in Tsjechië

1. Algemene toestand

Het aantal nieuwe COVID-19-infecties in Tsjechië blijft erg hoog. De toestand in de gezondheidszorg is kritiek, de maximumcapaciteit in ziekenhuizen en IC-afdelingen is in het hele land bijna bereikt. Tsjechië legt het vrije verkeer van mensen tussen districten vanaf maandag 1 maart drie weken lang stevig aan banden om de pandemie te beteugelen.

2. Voorzorgsmaatregelen

Reizigers die toch naar Tsjechië reizen, dienen rekening te houden met de beperkingen die de autoriteiten hebben opgelegd om de verspreiding van COVID-19 tegen te gaan. Het is sinds 27 december niet langer mogelijk om binnen het land te reizen, behalve om redenen die door de autoriteiten als essentieel zijn aangemerkt. Toerisme of het bezoeken van vrienden is verboden. Daarnaast zijn hotels en restaurants gesloten, evenals monumenten, musea en niet-essentiële winkels, en geldt er een avondklok van 21u tot 5u00.

De regering heeft tot 28 maart de noodtoestand uitgeroepen, de regels voor vrij verkeer en de detailhandel werden vanaf 1 maart aangescherpt en scholen werden opnieuw gesloten.

Het dragen van een FFP2-mondmasker of nano-mondmaskers wordt vanaf 1 maart 2021 verplicht in alle winkels, postkantoren en in het openbaar vervoer.

Zie reisadvies voor meer details:

https://www.mvcr.cz/mvcren/article/coronavirus-information-of-moi.aspx

https://diplomatie.belgium.be/nl/Diensten/Op_reis_in_het_buitenland/reis...

Verder wordt het gepleit voor maximaal thuiswerken waar dit mogelijk is.

De volledige lijst van de nieuw geïntroduceerde restricties is ook beschikbaar op de website van Úřad vlády: https://www.vlada.cz/en/media-centrum/aktualne/measures-adopted-by-the-c...

3. Exitstrategie

Sinds eind december kunnen inwoners zich gratis en vrijwillig laten testen met antigeentesten. Vanaf 1 maart werd het verplicht testen in bedrijven gelanceerd.
Verder werd er vrijwillig begonnen met vaccinaties, zie: https://koronavirus.mzcr.cz/en/
Er werd een COVID-portaal opgezet met informatie over het dagelijks leven met coronavirus: https://covid.gov.cz/en/

4. Economie

a. Economische impact

De Tsjechische economie kreeg in 2020 een oplawaai door de impact van de coronapandemie waardoor ze met 6,1% kromp. Deze scherpe daling van het bbp is te wijten aan lagere bedrijfsinvesteringen, de zwakkere buitenlandse handel, maar ook aan lagere bestedingen van de huishoudens. Voor 2021 verwachten de economen een stijging van 2,8%. In 2021 zal de relance van de economie worden bepaald door twee hoofdfactoren: een lichte post-pandemische groei van de buitenlandse vraag en een herstel van de binnenlandse vraag.

De werkgelegenheid presteert al jaren bijzonder goed. In 2018 zat amper 2,2% van de beroepsbevolking zonder baan. In 2020 is de werkloosheid opgelopen tot 3%, in 2021 zou het werkloosheidspercentage verder stijgen tot 3,5%. Indien de regering de steunprogramma's zou afschaffen, zou de werkloosheidsgroei veel hoger zijn.

De loongroei zou gehandhaafd blijven met 3,5% (met 2,7% in reële termen).

b. Handelsbelemmeringen

Binnen de interne EU-markt mogen er in principe geen handelsbelemmerende maatregelen bestaan. Vindt u dat de overheid van een andere EU-lidstaat tegen dat principe zondigt? Worden de interne marktregels verkeerd toegepast? Dan kan u terecht bij het Enterprise Europe Network. Dit netwerk geeft advies bij klachten van bedrijven tegen andere bedrijven of tegen overheidsadministraties.

c. Relancemaatregelen

De overheid stelde steunpakketten ter waarde van miljarden kronen ter beschikking van de bedrijven. De regering liet daarvoor het begrotingstekort in 2020 sterk oplopen tot 367,4 miljard kronen (€13,9 miljard). Dit is het slechtste begrotingsresultaat in de geschiedenis.

De regering keurde voorstellen van de minister van Arbeid en Sociale Zaken goed om werknemers en werkgevers te ondersteunen in het kader van het zgn. antivirusprogramma. De maatregel beschermt ook bedrijven die indirect getroffen zijn door de gevolgen van overheidsbeperkingen om de pandemie te bestrijden. De verplicht gesloten bedrijven, maar ook degenen die afhaken vanwege het coronavirus, hebben recht op een schadevergoeding.

Het activeren van de zogenaamde 'Kurzarbeit' helpt alle ondernemingen om ontslagen te vermijden.

Voor de kleine en middelgrote bedrijven die getroffen werden door de pandemie werd een noodpakket aangekondigd, dit pakket kreeg de naam COVID en was aangekondigd in drie fases: COVID I, II, III. Het was mogelijk tot CZK 15 miljoen (€572.250) te lenen. Ondernemers konden bij commerciële banken een aanvraag indienen. Een storting van vier miljard kronen (€152,6 miljoen) in het Export Guarantee and Insurance Company-fonds (EGAP) heeft grote bedrijven (met meer dan 250 werknemers) geholpen om hun verplichtingen na te kunnen komen.

Daarnaast heeft de regering allerlei speciale subsidieprogramma´s goedgekeurd ter ondersteuning van ondernemers in de culturele en creatieve industrie, toerisme, busvervoer, gastronomie en huisvestingsfaciliteiten.

d. Economische vooruitzichten

De macro-economische prognose is opgesteld door de afdeling economisch beleid van het Tsjechische ministerie van Financiën. Het bevat een prognose voor het jaar 2021.

https://www.mfcr.cz/en/statistics/macroeconomic-forecast/2021/macroecono...

e. Opportuniteiten op korte termijn

COVID-19 lijkt een katalysator te zijn voor het veranderen van het consumentengedrag, waarbij vooral e-commerce een enorme boost gekregen heeft. De situatie dwong de consument om onlinewinkelen uit te proberen, zelfs in segmenten waar dit voorheen niet bij hem opkwam. Consumenten werden gecharmeerd door de grote keuze en de goede (klanten)service. E-commercebedrijven grepen het momentum aan om nieuwe diensten te lanceren, bijvoorbeeld het versnellen van het proces van bestelling tot levering.

f. Opportuniteiten op lange termijn

Deze situatie kan bedrijven helpen groeien als ze een product hebben dat voldoet aan de huidige veranderende behoeften van klanten. We zullen waarschijnlijk een toenemende interesse zien op gebieden zoals distance learning, thuiswerkproducten en telegeneeskunde.

Het is duidelijk dat COVID-19 de implementatie van technologie zal versnellen. Zelfs in de huidige crisissituatie kunnen we technologie succesvol gebruiken. Robots zijn betrokken bij het desinfecteren van kamers, drones bewaken openbare ruimtes, gezichtsherkenningstechnologieën of mobiele toepassingen volgen de beweging van geïnfecteerde personen, wetenschappers betrekken kunstmatige intelligentie bij onderzoek en ontwikkeling van geneesmiddelen en vaccins, 3D-printers produceren beschermende uitrusting. Bedrijven openen de deur naar automatiseringstechnologieën zoals robotica en kunstmatige intelligentie. De introductie van innovaties zal nieuwe bedrijfsmodellen creëren in de productie en aanverwante industrieën, zoals de logistiek.

5. Nuttige links

Voor bijkomende informatie over de toestand in Tsjechië, zie:

6. Dossier Coronavirus

Het coronavirus heeft een wereldwijde impact, niet alleen op de gezondheid maar ook op de economie. Ook uw export kan hiervan gevolgen of zelfs hinder ondervinden.

FIT monitort de risico's dagelijks en ons buitenlands netwerk informeert u over alle implicaties voor Vlaamse exporteurs op hun internationale activiteiten.

In het dossier Coronavirus vindt u een aantal nuttige tips, adviezen en inzichten in de economische impact van de verspreiding van het virus op internationaal ondernemen.

Met vragen over internationaal ondernemen in tijden van Corona, kan u terecht bij exportadvies-corona@fitagency.be.

4 maart 2021