U bent hier

Nieuws

Next40 en FT120 zijn Franse overheidslabels die veelbelovende start-ups ondersteunen. De 2024-editie introduceerde nieuwe selectiecriteria, met focus op omzet, groei, ecologische impact en gelijkheid. Greentech en deeptech zijn opkomende sectoren. Deze labels bevorderen investeringen, creëren werkgelegenheid en stimuleren industriële groei, met een bredere diversiteit aan geselecteerde bedrijven.

Geïnteresseerd om mee te werken aan de heropbouw van Oekraïne en op zoek naar informatie en contacten? Dan noteert u best 13 juni 2024 met stip in uw agenda, want die dag organiseert de Belgium-Ukraine Business Club (BUBC) een business dinner met tal van high level gastsprekers. Dit initiatief wordt ondersteund door Flanders Investment & Trade (FIT). Bekijk de sprekers line-up en de praktische info in het nieuwsbericht.

Het RETAIL TRENDS 2024-evenement, dat op 18 juni in Warschau plaatsvindt, is een belangrijke bijeenkomst voor professionals uit de FMCG-industrie. Naast b2b's gaan er door experts geleide conferenties door en zijn er netwerkmogelijkheden. Het is een ideaal platform voor Vlaamse exporteurs om de Poolse markt te verkennen, innovaties te tonen en in contact te komen met belangrijke retailspelers.

De Organization for Small & Medium Enterprises and Regional Innovation Japan, kortweg SME Support Japan, organiseert jaarlijks de CEO Business Meetings, waarbij high level executives van Japanse en niet-Japanse kmo's met elkaar in contact gebracht worden met het oog op toekomstige samenwerking. Het gaat om gratis online meetings. Dit jaar komt de ecotechsector aan bod.

België en Brazilië zijn belangrijke handels- en investeringspartners. België is de 2e belangrijkste EU leverancier van goederen en diensten aan Brazilië na Duitsland en is ook de 3e belangrijkste EU investeerder in Brazilië. 

“Mobileheroes - Connectivity Innovation Challenge” is de langstlopende technologiewedstrijd in Taiwan. In 2024 is het doel om vernieuwende bedrijfsconcepten met een hoge technologische en innovatieve inhoud te introduceren aan de ICT-industrie in Taiwan. Er wordt gefocust op start-ups en kmo’s.

Op 1 mei trad de aangekondigde FTA tussen de EU en Nieuw-Zeeland in werking. 
Benieuwd welke voordelen en kansen dit biedt voor uw bedrijf? FIT helpt u graag op weg. 

In 2023 was de automobielindustrie in Hongarije goed voor 25,5% van de maakindustrie, met werk voor meer dan 150.000 mensen. Als de sector in dit tempo blijft groeien, kan deze in 2030 een derde van de totale industriële productie, inclusief de batterijproductie, voor zijn rekening nemen. Als gevolg hiervan zal Hongarije een knooppunt worden voor zowel de westerse als de oostelijke auto-industrie, en dienen als Europees testcentrum en regionaal productiecentrum.

Voor 2024 zijn net de allereerste cijfers rond de Vlaamse buitenlandse handel uit en die zeggen het volgende: in januari 2024 ging 4,2 miljard euro van de exportwaarde af (-11,3%) tegenover januari 2023.
Die daling was iets sterker dan de -10,65% voor heel 2023, maar alvast minder slecht dan de exportcijfers voor november en december 2023, die resp. 15,2% en 15,6% verzwakten.
De januaridaling ligt ook enigszins in de lijn van de gemiddelde achteruitgang van februari tot oktober 2023, toen onze uitvoer gemiddeld ook al rond de 11% was achteruitgegaan.

De januari-invoer in 2024 is — met 16,9% t.o.v. 2023 — dan weer iets sterker achteruitgegaan dan de maanduitvoer. Die daling is ook feller dan de invoerkrimp in heel 2023 (-13,05%), maar minder uitgesproken in vergelijking met de gemiddelde maandelijkse invoerdaling tijdens het het tweede halfjaar van 2023 (-20,6%)

Intussen kwam de NBB voor 2024 zelfs al met Belgische primeurcijfers voor februari en raamde de daling van de Belgische uitvoer in die maand op nog maar 8,2% voor de uitvoer en 14,1% voor de invoer.

Wie nog eens grondig wil nalezen hoe het de Vlaamse jaarexport in 2023 is vergaan, kan dat in de bijgevoegde jaaranalyses — de beknopte en uitgebreide — en krijgt meteen ook alle jaarcijfers op de koop toe.

Pagina's