U bent hier

CORONAVIRUS - De toestand in Sierra Leone

Algemene toestand, voorzorgsmaatregelen en exitstrategie

Op 30 juni 2020 had Sierra Leone 1.462 bevestigde COVID-19 besmettingen en vielen tot dan 60 overlijdens te betreuren.

Sierra Leone reageerde in het begin vrij fors om de pandemie in te dijken en op 24 maart kondigde de president de noodtoestand af voor 12 maanden. Sinds eind juni worden de reeds afgekondigde maatregelen versoepeld en wordt het aantal testen stelselmatig verhoogd.

Sedert maart zijn er geen commerciële vluchten meer van en naar Sierra Leone. Eens de nodige veiligheidsmaatregelen toegepast zijn zullen deze opnieuw toegelaten worden. Vergaderingen van meer dan 100 personen zijn nog steeds verboden en men wordt geacht een mondmasker te dragen in het publiek. Sinds 23 juni kan er weer gereisd worden van district tot district.

De overheid speelt nogal kort op de bal – het is raadzaam zich voortdurend in te lichten over eventuele wijzigingen.

Economie en opportuniteiten

De Centrale Bank van Sierra Leone verlaagde de basisrente van 16,5% naar 15%. Ze creëerde een kredietfaciliteit voor de productie en aankoop van “essentiële goederen” en maakt voldoende deviezen vrij voor de import ervan. De wisselkoers van de leone is inmiddels gedaald.

De fiscale maatregelen zijn gericht op het inperken van de gezondheidsrisico’s en de socio-economische impact van de crisis. Samen met de multilaterale ontwikkelingsbanken werd een “Health Response Plan” opgesteld en de Wereldbank maakte begin april al 7,5 USD vrij voor de gezondheidssector. De socio-economische impact wordt aangepakt door het “Quick Action Economic Response Program (QAERP)” en voorziet in de verdeling van basisbehoeften en voeding, sociale bescherming voor werknemers en steun aan kmo.

In juni 2020 volgden nog enkele leningen, waaronder 100 miljoen USD van de Wereldbank en 143 miljoen USD van het IMF beide voor de ondersteuning van het overheidsbudget, en 50 miljoen USD van de Wereldbank voor het onderwijs, o.m. voor de ondersteuning van het onderwijs-op-afstand.

13 juli 2020

Bijkomende informatie