U bent hier

CORONAVIRUS - De toestand in Senegal

Economische impact

Buitenlandse handel is goed voor 61% van het bbp in Senegal. Hiermee is het een economie die sterk geïntegreerd is in de wereldeconomie. Senegal werd dan ook hard getroffen door de economische impact van de COVID-19 pandemie. Als gevolg hiervan kromp het reële bbp van Senegal, na een stijging van 6,7% in 2018 en 5,3% in 2019, met 0,7% in 2020 en steeg de inflatie van 0,9% in 2019 tot 1,9% in 2020.

Ondanks de wil en inspanningen van de autoriteiten om zelfvoorzienend te worden, is Senegal tot nu toe sterk afhankelijk gebleven van import voor zijn voedselconsumptie. De inflatie had dus de grootste impact op voedingsproducten. 
Onder andere de stijgende voedselprijzen en de strenge coronamaatregelen zorgden dan ook voor rellen in de hoofdstad Dakar in maart 2021.

Economische vooruitzichten

De vooruitzichten voor de Senegalese economie blijven over het algemeen positief. De groei van het bbp in 2022 wordt geschat op 8%. Investeringen zullen worden gestimuleerd door een terugkeer naar sterke economische groei en aantrekkelijke kansen in de goudwinning en de energiesector. De investeringen in de koolwaterstofsector zullen de komende jaren toenemen, met grote offshore-velden die tegen 2023 klaar zullen zijn. De regering zal ook doorgaan met het stimuleren van openbare werken om de infrastructuur te verbeteren. 

15 april 2022